TZOB Başkanı isyan etti: Arısız bal üretip ona bile su katıyorlar
Gıda ürünlerinde artan taklit ve tağşiş hakkında değerlendirmeler bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Arısız bal üretip ona bile su katıyorlar" dedi.
HÜSEYİN GÖKÇE
Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayında tüketimi artan gıda ürünlerindeki taklit ve tağşiş konusunda uyarıda bulundu. Yazılı açıklama yapan Bayraktar, dünyada gıda fiyatları yüzde 10 gerilerken Türkiye’de yıllık artışın yüzde 72 olduğunu belirtirken, fiyatlardaki artışa bağlı olarak alım gücü düşen tüketicilerin ucuz ürünlere yöneldiğini söyledi.
Bu durumu fırsat bilen bazı satıcıların gıdada hile ve sahtekarlığa başvurduğunu anlatan Bayraktar, üreticide 303 lira olan zeytinyağının internette 5 litresinin 415 liraya satıldığına dikkat çekti.
Üretim maliyeti 111 lira olan çiçek balının marketlerde 300-500 lira arasında satılırken, internette 140 liraya satıldığını dile getiren Bayraktar, benzer fiyatların süt ürünlerinde de gözlendiğini ifade etti.
Maliyeti düşürmek adına yapılan taklit ve tağşişin tüketicinin sağlığını tehdit eder hale geldiğini vurgulayan Bayraktar,
“Bir taraftan artan girdi fiyatları üretim yapmayı zorlaştırırken diğer yandan gıda ürünlerinde artan taklit ve tağşiş üreticilerimiz için ekonomik kayıplara sebep oluyor ve bu durum ihracatımızı da olumsuz etkiliyor. Üreticilerimizin bin bir emekle ürettiği ürünlerini her türlü hile ve sahtekârlığa karşı korumak zorundayız” şeklinde konuştu.
“İftar sofraları taklit ve tağşişden uzak güvenilir gıdalarla kurulmalı”
Taklit ve tağşiş edilen ürünlerin başında zeytinyağı, tereyağı, bal ve peynirin geldiğini anlatan Bayraktar, gıda sahteciliğine karşı denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.
Bayraktar, gıdada yaşanan sahteciliğe ilişkin şu örnekleri verdi:
“Peynire nişasta katılıyor”
Protein kaynağı olan peynirde, süt yağı haricinde başka yağların kullanımı, koyun ve keçi peynirlerine inek sütü karıştırılması, ürün yapısını sertleştirmek için nişasta kullanımı, küf ve maya oluşumunu engellemek amacıyla yasaklı madde kullanımı gibi yollara başvuruluyor.
“Tereyağına gıda boyası konuluyor”
Tereyağında süt kremasına bazı bitkisel ve hayvansal yağların ilavesinin yanı sıra üretilen tereyağlarının gerçeğe yakın görünmesi için sarı renkli gıda boyası ilavesi yapılıyor.
“Zeytinyağına ne katıldığı bilinmiyor”
Zeytinyağında ise içeriğinin ne olduğu belli olmayan yağların katılması gibi birçok farklı taklit ve tağşiş yöntemi kullanılıyor.
“Arı katkısı olmadan bal üretip, ona da su ekliyorlar”
Balda, üretim aşamasından sonra şurupların katılması, farklı özellikteki kalitesiz balların karıştırılması, düşük rutubet içeriğine sahip ballara su katılması gibi tağşişler oldukça yaygındır.
Ayrıca, arının hiçbir katkısı olmadan tamamen kimyasal yolla, değişik şeker şuruplarından fabrikalarda veya merdiven altı işletmelerde içeriği belli olmayan sahte balların üretildiği de biliniyor.”