TUSAŞ'taki patlama anı ve çatışma görüntüleri ortaya çıktı

TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine (TUSAŞ) terör saldırısı düzenlendiği, şehit ve yaralılar bulunduğunu bildirdi. İşte TUSAŞ saldırısı ve patlama anları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TUSAŞ'taki patlama anı ve çatışma görüntüleri ortaya çıktı

Türkiye'nin en büyük savunma sanayi merkez TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan TUSAŞ saldırısını kınadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kazan'daki görüşmesinde TUSAŞ saldırısını kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 şehidimiz var, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya olay yerinde incelemelerde bulundu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, terör saldırısının düzenlendiği TUSAŞ'a geldi. Bakan Yerlikaya 4 şehidimiz, 14 yaralımız var" dedi. 

İçişleri Bakanı Yerlikaya yaptığı açıklamada, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var." dedi.

"Hangi terör örgütü olduğunu paylaşacağız"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya TUSAŞ saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya şunları söyledi: 

"Biri kadın biri erkek olmak üzere iki terörist etkisiz hale getirilmiştir. Maalesef 4 şehidimiz bulunmakta ve 14 yaralımız var. Yaralılarımızdan 3'ünün durumu ağır. 

Terörü lanetliyoruz. Kimlik çalışmaları neticelendiğinde hangi terör örgütü olduğunu sizlerle paylaşacağız. İlk anından itibaren sayın Cumhurbaşkanımıza burada yapılan operasyon ve etkisiz hale getirinceye kadar olan süreçleri bilgi arz ettik. Hep birlikte çok büyük üzüntü duyuyoruz. TUSAŞ'a ve tüm aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. 

Milli birliğimize, beraberliğimize tüm pusu kuruyorsa hiç durmadan duraksamadan azim ve kararlılıkla nefeslerini kesmekte kararlıyız. Devletimizin ve milletimizin iradesi ve gücü her zaman galip gelecektir. Hiçbirimizin şüphesi olmasın."

Saldırı sonrası ilk resmi açıklama Bakan Yerlikaya'dan gelmişti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine (TUSAŞ) terör saldırısı düzenlendiği, şehit ve yaralılar bulunduğunu bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız."

Bakan Tunç'tan açıklama: 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi

Tusaş patlaması sonrasında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan da açıklama geldi. Bakan Tunç açıklamasında "Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." dedi. 

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Hain saldırı Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TUSAŞ saldırısına ilişkin "Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır. Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, ne savunma sanayimizin kahraman çalışanlarını ne de her alanda tam bağımsız bir Türkiye ideali için gece gündüz ter döken tek bir vatandaşımızı bile yolundan döndüremeyecektir. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da terörle ve terör örgütleriyle güçlü ve kararlı mücadelemiz devam edecektir." ifadelerini kullandı.

İşte TUSAŞ'a saldırı anları

Tesislerin önünde yaşanan patlama anı, çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Bina güvenlik kamerası görüntülerinde de teröristlerin binaya giriş yapmaya çalıştığı anları kaydetti. 

İşte teröristlerin görüntüsü

Teröristlerden 2'sinin etkisiz hale getirildiği belirtiliyor

Saldırıyı gerçekleştiren üç teröristten 2'sinin etkisiz hale getirildiği belirtiliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki tesislerine yönelik düzenlenen terör saldırısıyla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntüde tesislerin önünde şiddetli bir patlama gerçekleştiği görülüyor.

TUSAŞ'taki terör saldırısında rehin alındılar

Personelin sığınaklara gönderildiği belirtiliyor

Saldırı ile birlikte TUSAŞ'tan patlama ve silah sesleri duyuldu. Bölgeye çok sayıda özel harekat polisi ve sağlık ekibi sevk edildi. İlk patlamanın ardından silah sesleri ve patlamalar devam etti.

Güvenlik güçleri ile teröristler arasıda çatışmaların devam ettiği, rehine olduğu bildiriliyor.

Güvenlik nedeniyle personelin sığınaklara yönlendirildiği belirtildi.

Ticari taksi ile geldi

TUSAŞ'a yapılan saldırı öncesinde teröristlerin ticari taksi ile geldiği görülüyor.

Taksi şoförünün akıbeti bilinmiyor

Teröristler TUSAŞ’a gasp ettikleri ticari taksiyle geldi. Ticari taksi şoförünün akıbeti bilinmiyor. Terör saldırısında 2 teröristin gasp ettikleri 06 JMT 07 plakalı ticari taksiyle geldikleri görüntülere yansımıştı.  Taksi şoförü M.A.’dan haber alınamıyor.

Saldırı vardiya değişiminde gerçekleşti

Edinilen bilgilere göre de saldırının vardiya değişimi sırasına meydana geldiği belirtildi.

Art arda patlamalar duyuldu

Tesiste ise bir patlama daha meydana geldiği öğrenildi. Çalışanların ise tesisteki sığınakta bulunduğu kaydedildi. Özel hareket polisleri, Jandarma ekipleri olmak üzere çok sayıda güvenlik görevlisi sevk edilmeye devam ediliyor. TUSAŞ'ta ikinci patlama anı böyle kaydedildi. 

Yaralılar hastanelere sevk edildi

TUSAŞ'taki terör saldırısında yaralananlar hastanelere sevk edilDİ. Sağlık Bakanlığı, yaralıların Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi ile Bilkent ve Etlik şehir hastanelerine sevk edildiğini açıkladı. 

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün Ankara'ya gidiyor

Olay sırasında Savunma Sanayii Başkanı Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu ve savunma sanayisi alanındaki üst düzey yetkililer, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen SAHA EXPO'da bulunuyordu.

Terör saldırısını haber alan heyet, hızla fuar alanından ayrılarak Ankara'ya doğru hareket etti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün ve beraberindeki heyet ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, terör saldırısı sonrası İstanbul'daki SAHA EXPO'dan ayrılarak Ankara'ya doğru yola çıktı.

ANKA TUSAŞ üzerinde uçuş gerçekleştiriyor

TUSAŞ tesisleri üzerinde ANKA uçuş gerçekleştiriyor. 

Jandarma Özel Harekat timi TUSAŞ'a intikal etti

Saldırının ardından Jandarma Özel Harekat timi TUSAŞ'a intikal etti. Ekiplerin olay yerine gelişi görüntülendi. 

Bakan Kacır: "Milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde haber aldım. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır" dedi.
İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Konuşmaya çıkmadan önce TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde haber aldım. Savunma Sanayi Başkanımızı aradım. Kendisi haberi doğruladı. Henüz detaylarla ilgili bilgi paylaşma imkanı bulunmuyordu. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır. Biz bu yolda gece gündüz demeden büyük bir azimle gayretle kararlılıkla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ümit ediyorum ki yaşanan bu saldırıda herhangi bir kaybımız bulunmasın. Tekrar tüm savunma sanayimize ve TUSAŞ'taki tüm kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi buradan sunmak istiyorum" dedi.

RTÜK Başkanından açıklama: Yayın yasağı kararı alındı


RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de, "TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır" açıklamasında bulundu.

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Yerli ve milli savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ'ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır. Medyamızda, resmi makamların yaptığı açıklamaların dışında özellikle sosyal medya kaynaklı, teyit edilmemiş bilgilere ve görüntülere yer verildiği tespit edilmiştir. Terörün propagandasını yapacak yayınların ivedilikle son bulması şarttır. İzleme uzmanlarımızın raporlamaları sonrasında yayın yasağına uymayanlara en ağır yaptırımlar uygulanacaktır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

TUSAŞ nedir?

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.

Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kurulmuştur.

25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna gelmiştir.

Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına bağlı olarak;

Havacılık Yapısalları Grubu
Uçak Grubu,
Helikopter Grubu,
İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu,
Uzay Sistemleri Grubu,
Milli Muharip Uçak Grubu
Mühendislik Grubu

olmak üzere altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlenmiştir. Ayrıca, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından tasarlanan/üretilen tüm ürünlerle ilgili olarak entegre lojistik destek hizmeti sağlanmaktadır.

 

Gündem