Türkiye'den ABD'ye tepkiler

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasına Türkiye'den tepki yağdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Türkiye'den ABD'ye tepkiler

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım' ifadesi kullandı. Biden'ın açıklamasına ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan ve siyaset dünyasından Biden'ın açıklamalarına art arda sert tepkiler geldi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki "soykırım" ifadesine dair, "ABD Başkanı'nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz. Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur. Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Biden'ın 1915 olaylarıyla alakalı açıklaması, tarihi ve hukuki hiç bir kıymeti olmayan ilkel siyasi hesapların ürünü bir açıklamadır. 1981'deki benzer açıklamanın nasıl Türkiye'ye bir zararı olmamışsa bunun da zararı yoktur ama Türkiye-ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir." ifadelerini kullandı.

ABD makamlarının bu açıklamayı yaparken lobilerin taleplerine diz çöktüğünü vurgulayan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz. Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz." sözleriyle tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Milletimizin şanlı tarihinde hiçbir zaman soykırım olmamıştır. Tarihi, yalanlarıyla lekelemeye çalışanlar hiçbir zaman gerçeğin peşinde olmadı. Konunun tarihçiler tarafından tartışılması, belgelerin açılması hiçbir zaman işlerine gelmedi." sözleriyle Biden'ın açıklamasına tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "ABD tarih bilmez. Çünkü tarihi yoktur. O nedenle başkanına söyletilen sözün de kıymeti harbiyesi yoktur." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş açıklamaya, "Hiçbir somut veri ve bilgiye dayanmayan bu yalanı ortaya atanlar ve bunu kabullenenler tarihin yüz karalarıdır. Ermeni lobilerine yaranmak adına Türkiye'ye bu iftirayı atanlara, Vietnam'da, Bağdat'ta, Felluce'de döktükleri kanları, Ebu Garip Hapishanesindeki iğrenç işkencelerini, Hiroşima ve Nagazaki'ye attıkları atom bombasıyla çocuk, kadın demeden kuruttukları nesilleri hatırlatırız" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Normalleşmenin Biden'ın açıklamasıyla sabote edildiğini belirten AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Türk-Amerikan iş birliğinin en ileri düzeyde olması gereken bir dönemde Biden'ın açıklaması, ikili ilişkilerimizi sarsmış, NATO dayanışmasına zarar vermiş ve bölgede olası bir normalleşme ihtimalini de zayıflatmıştır. Bu açıklama, Türk-Amerikan ilişkilerini sabote etmeye çalışan çevrelere destek veren bir açıklama olmuştur. Bu açıklamayı şiddetle reddediyoruz, şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Siyasi partilerden sert açıklamalar

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 'soykırım' nitelemesinin büyük bir yanlış olarak tarihe geçtiğini belirterek, "Bu açıklama Türkiye-ABD ilişkilerine olduğu kadar, Ermenistan halkı ile Türkiye halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da olumsuz etki yapacak ve onarılması güç yaralar açacaktır." ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devleti Bahçeli, "Türk milletinin şerefli geçmişinde ne soykırım mahcubiyeti ne katliam zilleti vardır. Tarihimiz bu konuda da tertemizdir. Biden’ın skandal ve sakat açıklamasıyla Türkiye-ABD ilişkileri bundan sonra bambaşka bir mecraya savrulma riski taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

'Soykırım' ifadesininin Türk milletinin onur ve itibarına yönelik ağır bir saldırı niteliği taşıdığını ifade eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de "Siyasi ve ahlaki sorumluluk gözetilmeden dile getirilen sözde 'soykırım' ifadesinin, Biden tarafından kullanılmasının ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ağır bir zarar vereceği şüphesizdir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise "Kendi tarihini Kızılderililere yaptığı soykırımla başlatan Amerika, ülkemizi ve tarihimizi masumlara kastetmekle ve sözde soykırımlarla itham edecek en son ülkedir. Eğer ABD'nin veya bir başkasının derdi hakikati aramaksa buyursun, gelsin, arşivlerimiz açık ve ortada" ifadelerini kullandı.

 

Gündem