Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ziyaret iki ülke arasında yeni bir dönüm noktasıdır. Enerjide iş birliği yapabiliriz" dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da "İsrail ve Türkiye hepimizin ev olarak adlandırdığı bu bölgeyi çarpıcı bir şekilde etkileyecek bir iş birliği yapabilir ve yapmalıdır." diye konuştu.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldikten sonra iki lider kameraların karşısına geçti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesi ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük bir öneme sahiptir.

İsrail'le müşterek hedefimiz ülkelerimiz arasında ortak çıkara dayalı, karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır.

Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizdedir.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesi ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük bir öneme sahiptir.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a, bölgede gerginliğin azaltılmasına ve iki devletli çözüm vizyonunun muhafazasına verdiğimiz önemi ifade ettim.

Kudüs'ün tarihi statüsüyle Mescid-i Aksa'nın dini kimliği ve kutsiyetinin korunmasına atfettiğimiz önemin altını çizdim.

Önümüzdeki dönemin ikili ilişkiler konusunda bölgesel iş birliği açısından yeni fırsatları beraberinde getireceğine inanıyorum.

Bu ziyaret iki ülke arasında yeni bir dönüm noktasıdır. Enerjide iş birliği yapabiliriz. İş birliği potansiyelimize hayata geçirmemiz büyük önem taşıyor. Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasını sağlamak bizim elimizde.

Şu anda bizim elimizde 4 tane sondaj gemisi var. 2 tane sismik araştırma gemimiz var. Karadeniz'de, Akdeniz'de bu çalışmaları iş birliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz."

Herzog: Bölgeyi etkileyecek bir iş birliği yapılmalıdır

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ise burada yaptığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.

Amacımız ülkelerimiz ve halklarımız arasında dostane ilişkilerin gelişmesinin temellerini atmaktır.

İsrail ve Türkiye hepimizin ev olarak adlandırdığı bu bölgeyi çarpıcı bir şekilde etkileyecek bir iş birliği yapabilir ve yapmalıdır."

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun gelecek ay İsrail'i ziyaret edeceğini söyledi.

Herzog ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Ankara'ya geldi. Herzog ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Herzog, beraberindeki heyetle Aslanlı Yol'dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzalayan Herzog, deftere şunları yazdı:

"Büyük vizyoner Mustafa Kemal Atatürk'ü ebedileştiren bu tarihi mekanı ziyaret etmek farklı bir ayrıcalık.

Bu büyük liderin ilerleme ve barış mirasının bilgeliğini takip ederek ve cesurca iş birliği yolunu seçerek milletlerimiz, inançlarımız, bölgemiz ve dünya için daha güvenli ve daha istikrarlı bir dünya vaadinden elde edilecek birçok gerçeği içtenlikle karşılayalım."

Herzog daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

Türkiye ve İsrail arasında gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.

Sıcak karşılama için Erdoğan'a minnettarım

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada ziyaretini değerlendirdi.

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılanan Herzog, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki bu sıcak karşılama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarım." ifadesini kullandı.

Herzog, devamında, "Bölgemizdeki tüm halkların, inançların ve devletlerin barış içinde yaşayabileceğine ve yaşaması gerektiğine, ortaklıkların hepimiz için bereket ve refah getireceğine inancım tamdır." değerlendirmesinde bulundu.

Gündem
Bu konularda ilginizi çekebilir