Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği depremin ikinci yılında 3 bini aşkın medikal destek sağladı
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılı kapsamında, bölgede çalışmalarına devam ederek engelli bireylerin ihtiyaçlarını tespit etmeye ve onlara destek sağlamaya devam ediyor. Depremin ilk gününden bu yana sahada aktif olarak çalışan TOFD, iki yıl içinde 3.000’i aşkın medikal destek ulaştırırken; TOFD Genel Başkanı Fatih Sinav, “Erişilebilir konut eksikliği, medikal malzemelere ulaşım zorluğu ve sosyal izolasyon gibi sorunlar engelli bireylerin hayatlarını daha zor koşullarda yaşamasına neden oluyor.“ dedi.
Türkiye’yi sarsan 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Ancak, bölgede engelli bireyler için zorluklar hala devam ediyor. Konteyner kentlerde erişilebilir yaşam alanlarının eksikliği, medikal malzeme sıkıntısı ve sosyal izolasyon, engelli bireyleri en çok etkileyen konuların başında geliyor. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), depremin ilk gününden bu yana sahada yürüttüğü çalışmalarla, engelli bireylerin temel ihtiyaçlarına erişimini sağlama çalışmalarına devam ediyor. Dernek, gerçekleştirdiği saha çalışmaları kapsamında akülü ve manuel tekerlekli sandalyeler, havalı minderler, banyo-tuvalet sandalyeleri ve özel lazımlıklı sandalyeler başta olmak üzere birçok kritik medikal ekipmanı engelli bireylere ulaştırırken aynı zamanda psikososyal ve hukuki desteğe ihtiyaç duyan engelli bireylere online danışmanlık hizmeti sunarak bölgedeki ihtiyaç sahiplerine rehberlik ediyor.
“Deprem bölgesinde hayat, engelli bireyler için çok daha zor”
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Fatih Sinav, deprem bölgesindeki engelli bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek şunları söyledi: "Deprem bölgesinde hayat, engelli bireyler için çok daha zor. Erişilebilir konut eksikliği, medikal malzemelere ulaşım zorluğu, istihdamın neredeyse sıfıra inmesi ve sosyal izolasyon gibi sorunlarla karşı karşıyalar. Biz TOFD olarak, deprem felaketinin ardından bu insanları unutmadık ve onların sesi olmaya devam ediyoruz. Sahada tespit ettiğimiz en büyük eksikliklerden biri, engelli bireylere yönelik uzun vadeli destek mekanizmalarının hâlâ oluşturulmamış olması. Engelli bireylerin temel haklarına erişimini sağlamak için kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını daha fazla iş birliği yapmaya davet ediyoruz.”
“Günlük temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyorlar”
"Deprem sonrası sahada birebir görüştüğümüz engelli vatandaşlarımızın en büyük ihtiyacı hala temel medikal malzemelere erişim. Hasta bezi, sonda, havalı minder, hasta taşıma lifti, akülü ve manuel sandalyeler gibi en hayati ekipmanlara bile ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Bu malzemeler, bir engelli birey için sadece konfor meselesi değil, doğrudan yaşam kalitesini etkileyen unsurlar. Ayrıca, erişilebilir konut eksikliği de büyük bir problem. Konteyner kentlerde kalan engelli bireyler için yaşam, fiziksel koşullar nedeniyle daha da zor hale geliyor. Sosyal hayata katılmak bir yana, günlük temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyorlar.
“Engelli bireylerin istihdamı neredeyse sıfıra düştü”
“İstihdam konusu ise ayrı bir sorun.” diyen Fatih Sinav şöyle devam etti: “Sahada yaptığımız incelemelerde, Hatay’da engelli bireylerin istihdam oranının neredeyse sıfıra düştüğünü tespit ettik. İş bulmak bir yana, çalışabilecekleri fiziksel koşullar bile sağlanmıyor. Engelli bireyler, iş hayatına kazandırılmadıkça ekonomik bağımsızlıklarını kaybediyorlar ve tamamen yardıma bağımlı hale geliyorlar. Psikososyal destek ihtiyacı da görmezden gelinemeyecek bir gerçek. Yalnızlık, travma ve depresyon gibi psikolojik zorluklarla mücadele eden engelli bireylerin, bu süreçte daha fazla psikolojik desteğe ihtiyacı var. Ne yazık ki bu alanda verilen hizmetler de yetersiz. TOFD olarak, bu ihtiyaçları karşılamak adına psikososyal ve hukuki destek hizmetlerimizi online olarak sunuyoruz, ancak daha geniş çaplı destek mekanizmalarına ihtiyacımız var.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.