Türkiye-AB zirvesinden ortak bildiri: İlişkilere hukukun üstünlüğü ve demokrasi gibi değerler rehberlik etmeli
Türkiye-Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu Toplantısı'nın ardından yayınlanan ortak bildiride "Türkiye, hem bir aday ülke hem AB'nin kilit bir ortağıdır. Türkiye-AB ilişkilerine hukukun üstünlüğü ve demokrasi gibi değerler rehberlik etmeli" denildi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yer alan AB Komisyonu binasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos başkanlık etti.
Toplantının sonunda yayımlanan ortak bildiride, "Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik karşılıklı bir taahhüt niteliğindedir." ifadesi yer aldı.
"Türkiye, hem bir aday ülke hem AB'nin kilit bir ortağıdır"
Bildiride, toplantının Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için atılmış önemli bir adım olduğuna işaret edilerek, "Türkiye, hem bir aday ülke hem AB'nin kilit bir ortağıdır. Mevcut jeopolitik konjonktürde, Türkiye-AB ilişkilerine hukukun üstünlüğü, demokrasi, medya özgürlüğü ve insan haklarına saygı gibi, ekonomik güvenin sürdürülmesi ve iş yapma ortamının kolaylaştırılmasında da kilit rol oynayan değerler rehberlik etmelidir. Bu yönde samimi bir çaba gösterilmesi, temel öneme sahiptir." değerlendirmeleri paylaşıldı.
Diyalog toplantısının hükümetler arası oturumunda, tarafların zorlu ve belirsiz küresel görünüm çerçevesinde, Türkiye ve AB'deki son ekonomik politika gelişmelerini ve ekonomik beklentileri değerlendirdikleri kaydedilen bildiride, AB'nin rekabetçiliği güçlendirmeye yönelik son girişimleri ile Türkiye'nin 2025-2027 Ekonomik Reform Programı kapsamında üretkenliği artırmak ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla attığı yapısal reform adımlarının da ele alındığı belirtildi.
Bildiride, "Taraflar, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve AB ile uluslararası finans kuruluşlarının katılımının artırılmasının önemini vurguladılar." ifadesi kullanıldı.
Toplantıya, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasının da katılım sağladığı aktarılan bildiride, "Tüm taraflar, Uluslararası Finans Kuruluşlarının rekabet gücünü, ekonomik sürdürülebilirliği ve uyumu artırmak amacıyla yürüttükleri çalışmaların önemini vurguladı. Taraflar, ayrıca AB ve Türkiye'nin politika öncelikleri doğrultusunda, uluslararası finans kuruluşlarının faaliyetlerinin eşgüdüm içerisinde ve tamamlayıcı nitelikte olmasının, azami katma değer yaratacağını belirtti." denildi.
Bildiride, toplantı kapsamında Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu da yapıldığı, Türkiye ve AB iş dünyası temsilcileri, uluslararası finans kuruluşları temsilcileri ve Türkiye Yatırım Platformuna katılım sağlayan ulusal kalkınma bankalarının bir araya geldiği bildirildi.
Türkiye-AB ekonomik, mali ve yatırım ilişkilerinin daha da geliştirilmesine yönelik imkanların ele alındığına dikkat çekilen bildiride, özellikle rekabetçiliğin güçlendirilmesi ve KOBİ'lerin uzun vadeli finansmana erişiminin kolaylaştırılması üzerinde durulduğunun altı çizildi.
Gelecek yıl toplantı Türkiye'de olacak
Bildiride, "Taraflar, düzenli, açık ve samimi bir diyaloğun sürdürülmesi, ortak zorlukların belirlenip ele alınması ve temel ekonomik alanlarda işbirliğinin devam ettirilmesine yönelik kararlılıklarını yineledi. Bu doğrultuda, bir sonraki toplantının gelecek yıl Türkiye'de yapılması konusunda mutabık kaldılar." ifadesi yer aldı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.