Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, ABD'de ilk kez hakim karşısına çıktı
ABD'de gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün ilk duruşması yapıldı. Avukatları, duruşmanın gözaltının gerçekleştiği Boston şehrinde devam etmesi gerektiğini savundu ve Rümeysa'nın başka bir şehre nakil edilmesinin yargı yetkisini aşındıracağını ifade etti.
25 Mart'ta iftar için evinden çıkarken gümrük ve göçmenlik ajanları tarafından gözaltına alınan doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, ilk kez hakim karşısına çıktı. Öztürk, avukatlarının Boston Federal Mahkemesi'nde açtığı "tutukluluğun yasallığının sorgulanması" davasının ilk duruşmasına, eyalet dışında tutuklu olması nedeniyle video konferans aracılığıyla katıldı. Avukatları, duruşmanın gözaltının gerçekleştiği Boston şehrinde devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Avukatlar anayasal hakların fiilen devre dışı bırakıldığını belirtti
Avukatlar, Öztürk'ün gözaltına aldıktan sonra gece yarısı eyalet dışına transfer edildiğini hatırlattı, "naklin kasıtlı olarak yapıldığını ve yargı yetkisinin aşındırıldığını" savundu. Federal Savcı ise tutuklunun fiilen bulunduğu bölgede yani Vermont ya da Louisiana'da dava açılması gerektiğini iddia etti.
"Ciddi bir yargı istismarıdır"
Avukatlar, Öztürk'ün yerinin gizlendiğini ve kendilerine bilgi verilmediğini belirterek anayasal hakların fiilen devre dışı bırakıldığını da vurguladı. Bunun üzerine mahkemenin yargıcı Denise Casper "federal bir mahkeme kararından dakikalar önce nakil yapılması tesadüf değilse, ciddi bir yargı istismarıdır" sözleri ile Öztürk'ün avukatlarına destek verdi.
Yargıç Casper, yargı yetkisi meselesine ilişkin kararını kısa sürede açıklayacağını belirterek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Mahkeme dışında ise arkadaşları Rümeysa'yı yalnız bırakmadı. Rümeysa Öztürk için destek gösterisi düzenlendi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.