Tahıl koridoru anlaşması 4 ay uzatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Tahıl koridoru anlaşması 4 ay uzatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 120 gün süreyle uzatıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin şunları kaydetti: “Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır. Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500'e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür."

Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletlere, Genel Sekreter Antonio Guterres'e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e şükranlarını sunarak, emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, anlaşmanın hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.

Ukrayna'dan açıklama

Ukrayna, 19 Kasım'da süresi dolacak olan tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı. Ukrayna Altyapı Bakanlığı'nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından taşınabilmesine imkan veren tahıl anlaşmasının 120 gün uzatılmasında anlaşıldı.

Açıklamaya göre Ukrayna ve Rusya, tahıl anlaşmasının uzatılması için uzlaşmaya İstanbul'daki görüşmelerde vardılar. Bakanlık, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin anlaşmanın garantörleri olmaya devam edeceklerini belirtti.

Rus amonyağının ihracatı için müzakereler sürüyor

Konuya yakın bir kaynak ise anlaşmanın uzatılmasının Karadeniz'den bir boru hattı ile Rus amonyağının ihracatını kapsamadığını ve bu konudaki müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Kararı memnuniyetle karşıladığını belirten Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'dan gıda ve gübre ihracatı yapılmasının önündeki engelleri kaldırmakta kararlı olduklarını söyledi.

Guterres, "Tüm tarafların, Karadeniz tahıl anlaşmasını sürdürmekte anlaşarak Ukrayna'dan tahıl, gıda ve gübrenin güvenli sevkedilmesine yardımcı olmalarını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Guterres aynı zamanda BM'nin, "Rusya'dan gıda ve gübre ihracatı yapılmasının önündeki diğer engelleri kaldırmakta kararlı" olduğunu belirterek, anlaşmanın Moskova için kritik önemdeki kısmına işaret etti.

Temmuz'da varılan anlaşma Ukrayna'nın Karadeniz'de Rus ablukası altında olan limanlarından gıda ve gübre sevkiyatını sağlayarak küresel gıda krizinin önlenmesine katkı sağlamıştı.

Gündem