Siyaset, ikinci dalgayı önleyecek mi?
Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası bir dizi önlemle piyasayı sakinleştirmek için yoğun bir çaba içinde. Ancak önümüzdeki dönem belirleyici olan, işe yaradığı da görünen ekonomik önlemler değil, siyasetin tercihleri olacak.
HAKAN GÜLDAĞ
Gaziantep'teki buluşmamızda iş insanları, Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla patlak veren politik fırtınanın sebep olduğu piyasadaki çalkantıları kastederek, "şimdi buna ne ihtiyacımız vardı" diyorlardı. İnşallah, gelip geçmiş olsun. Ama öyle mi? Şu sırada akıllara takılan soru; 'Ramazan Bayramı sonrasında ikinci bir dalga gelir mi?'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dile kolay 4500 yatırımcı ile buluştukları telekonferansta önemli mesajlar verdi. Piyasaların istikrara kavuşması için 'gereken her şey yapılacak' söylemlerinin satır aralarından benim anladığım;
Bir; Hazine'nin borçlanma maliyeti kaçınılmaz olarak yükselecek.Bu maliyeti minimize etmek için kısa vadeli borçlanmaya gidilecek.
İki; Merkez Bankası'nın rezervlerinde 25 milyar dolardan fazla yüklü bir rezerv erimesi var. Artırmak için döviz borçlanmasına gidilecek.
Üç; 'Rezerv yakılarak' dolar kuru şimdilik 38 liraya 'çivilenmiş' görünüyor. Ancak aylık bazda döviz sepetinde yüzde 4 civarında bir değer kaybı oldu. Bu da yüzde 30 gibi bir geçişkenlikle yüzde 1,5-2 civarında bir enfl asyonist etkiye denk geliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, beklentilerde 1-2 puan kötüleşme olabileceğine dikkat çekti.
Ekonomi yönetimi piyasadaki tepkinin yumuşamasını bekliyor. Ancak piyasayı siyaset belirleyecek. Tam ortaya çıkan tabloya bakıp, herhalde siyasette de 'rasyonele dönüş' olur diye düşünürken, olayları izleyen gazetecilerin foto muhabirlerinin tutuklanma haberi geldi. Sanki gazetecilik suçmuş gibi!
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.