Rusya'dan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Kırım' açıklamasına yanıt geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırım'ın Ukrayna'ya iadesini talep ettiği açıklamalarına yanıt veren Kremlin sözcüsü Peskov, bu konuda tamamen farklı görüşte olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Rusya'dan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Kırım' açıklamasına yanıt geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırım ile ilgili dünkü açıklamalarına Rusya'dan yanıt geldi. Erdoğan Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne vurgu yaparak Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın Ukrayna'ya iadesini talep etmişti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov bugün yaptığı açıklamada Rusya'nın bu konuda tamamen farklı görüşte olduğunu belirterek "Bu konu Türkiye ile görüşlerimizin tamamen ayrıştığı bir anlaşmazlık noktasıdır" dedi. Peskov, "Türk dostlarımıza bu konudaki tutumumuzu anlatmayı sürdüreceğiz" diye ekledi.

Erdoğan: Kırım'ın iadesi uluslararası hukukun gereğidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne gönderdiği video mesajda, zirvenin Kırım Tatar halkının sürgününün 80'inci yıl dönümüne denk geldiğine işaret ederek "Türkiye'nin ilk günden beri karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım'ın ilhakı yaşanan acıları daha da derinleştirmiştir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir" İfadelerini kullanmıştı.

Rusya 2014'te ilhak etti

Kırım Hanlığı, 1774 yılında Rusya'ya karşı kaybedilen savaş sonrası Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı Devletinden ayrılmış, 1783'te Rusya Kırım'ı işgal etmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Kırım Tatarlarına yönelik baskı artarken dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in kararıyla 18 Mayıs 1944'te yaklaşık 250 bin Kırım Tatar Türkü vagonlarla Orta Asya'ya sürüldü.

Kırım, Stalin'in ölümünden sonra 1954 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine hediye edildi. 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti statüsü alan yarımada, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edildi. Rusya, bölgede düzenlediği referandum sonucuna dayanarak Kırım'ı topraklarına kattığını ilan etse de bu adım Türkiye ve uluslararası toplum tarafından tanınmadı. Uluslararası hukuk uyarınca Kırım, Ukrayna toprağı olarak kabul ediliyor.

Gündem