Instagram açılacak mı? Bakan Tunç'tan açıklama
Bakan Tunç, sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim yasağı hakkında, "İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen bir görev varsa, devlet bu görevi kurumlarıyla beraber yapmak durumunda, o nedenle BTK'nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Sosyal medya şirketi eğer BTK'nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar." dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Tecrübe Paylaşımı Programı'na katıldı.
Program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tunç, Ordu'da cumhuriyet savcısıyla esnaf arasındaki arbedeye ilişkin, "Bebeğin yere düşmesi, yaralanması bizi üzdü. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu tür olaylar hoş olaylar değil. Bu şiddet olayları kime yapılırsa yapılsın kabul edilmemesi gerekiyor. Üzüntüyle karşıladık. Bir soruşturma süreci var. Olayın gelişi, kimler suçlu, orada gerekli kararı verecek olanlar yetkili yargı makamları. Özellikle sosyal medya ve bazı basın yayın kuruluşlarında olay farklı anlatıldı. Demek ki baştan teyit etmeden tek taraflı şekilde olayı sunmamak gerekiyor gazetecilik sorumluluğu altında. Doğruluğunu tespit edip ona göre yayın yapmak gerekiyor. Sonradan özür dilemek zorunda kalınıyor. O nedenle basına olan güvenirliği yitiriyor. Basın açısından tatsız bir durum. Cumhuriyet savcısına ve ailesine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.
Tunç, Instagram'a getirilen yayın yasağı hakkında da açıklamalarda bulundu.
Bakan Tunç, "Mahkeme kararı var mı? sorusunu şöyle yanıtldı: "BTK'nın yetkileri var. 5651 sayılı internet ortamındaki yayınların düzenlenmesine ilişkin kanunumuz var. 2007 yılında bu kanun yürürlüğe girmişti. 2014 yılında bu kanunda önemli değişiklikler yapıldı. 2020 yılında da internet kanunumuzda önemli değişiklikler yapıldı. Kanunda erişim sağlayıcıları internetle ilgilenen kuruluşlara yönelik herkesin görevleri, sorumlulukları söz konusu, burada BTK'nın yetkileri var. Bu yetkiler çerçevesinde gerçekleştirilen durum söz konusu. Katalog suçlar dediğimiz; çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, yasa dışı bahis gibi kanunda sayılan katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisi BTK'ya verilmiş bir yetki. Burada bu yetkiyi kullanan BTK hangi gerekçelerle bu yayın durdurma kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor. BTK'nın gerekçeleri ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edilmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devleti. Herkes kanunlara uyacak. Türkiye'de yayın yapan sosyal medya kuruluşları, ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok. İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen bir görev varsa, devlet bu görevi kurumlarıyla beraber yapmak durumunda, o nedenle BTK'nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Sosyal medya şirketi eğer BTK'nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar."