Bakan Yumaklı, İzmir'deki yangınların çıkış nedenini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Karşıkaya’da başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının çıkış nedenini açıkladı. Bakan Yumaklı, " İzmir’deki yangın 3 kişinin yaktığı piknik ateşinden çıktı, 17 ev yandı." ifadesini kullandı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bakan Yumaklı, İzmir'deki yangınların çıkış nedenini açıkladı

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki orman yangınıyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Çıkış sebebi 3 kişinin piknik amaçlı yakmış oldukları bir ateş maalesef. 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı, 44 iş yeri tahliye edildi" dedi.

"Karşıyaka'da 17 ev yandı"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangının yerleşim yerlerine sıçradığı İzmir'e gitti. Burada gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, yangının dün saat 21.10'da başladığını söyledi.

Yumaklı, "Biz dün gece sabaha kadar gerekli müdahaleleri yapıp tamamladık derken, bugün saat 10.14'te, bu yangına yakın ikinci bir yerde yangın çıktı. Buna da müdahale 10.18'te gerçekleşti. Her iki yangın da orman alanında başladı. Çıkış sebebi 3 kişinin piknik amaçlı yakmış oldukları bir ateş maalesef. Birbirine yakın devam eden bu yangınlara 5 uçak, 14 helikopter, 70 kara aracı ve 445 personel sevk ettik. Özellikle Yamanlar mevkisinde konutlara yakın olması hasebiyle 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı, 44 iş yeri tahliye edildi. 1 evin de çatısına isabet eden ateş parçası sebebiyle yangın çıktı ancak itfaiye tarafından söndürüldü" diye konuştu.

"Ödemiş'te 2 çocuk gözaltına alındı"

Yerleşim yerleri için risk olmadığını söyleyen Yumaklı, "Rüzgarın şiddetine göre zaman zaman baskılanıyor, zaman zaman da alevlenebiliyor. Arkadaşlarımız gerekli tedbirlerini aldılar. Şu an için yerleşim yerlerini tehdit edecek herhangi bir unsur yok" ifadelerini kullandı.

Ödemiş ilçesindeki yangınla ilgili de bilgi veren Yumaklı, "Ödemiş Beydağı'nda 2 çocuğun otluk alanda sigara içerken çıkarmış oldukları yangın... Bunlar da gözaltına alındı. Saat 15.36'da meydana geldi, 15.42'de ilk müdahale oldu ama inanılmaz bir rüzgar var. Kararsız bir rüzgar var. Tek tarafa esmediği için en çok da bizi uğraştıran, zaman zaman yangına müdahale eden arkadaşlarımızın hayati tehlike atlatmasına sebep olan durumlar olabiliyor. Çok şükür şu ana kadar bu yangınların tamamında can kaybı yok. Tabi ekosistemdeki canlılar için son derece üzgünüm. Bu yangına da 3 uçak, 1 helikopter, 10 kara aracı, 63 personel sevk etmiştik. Bunun da enerjisi düşürülmüş vaziyette" dedi.

Yumaklı, Manisa'nın Gördes ilçesinde 3 gündür süren yangın ile Aydın'ın Didim ilçesindeki orman yangınlarının çıkış sebebinin henüz tespit edilemediğini, yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Bolu'da 15 Ağustos'ta başlayan yangının da sürdüğünü dile getiren Yumaklı, "Anızdan kaynaklı bir yangın çıktı. 80 kilometre çıkan bir rüzgar sebebiyle çok hızlı yayıldı. Bu yangını başlatanlar gözaltında şu anda. Nemin yükselmesi, sıcaklığın düşmesi ve arkadaşlarımızın çalışmaları sayesinde enerjisi düşürülmüş vaziyette" şeklinde konuştu.

"Bizi endişelendiren yangın Aydın'da"

İbrahim Yumaklı, "En çok problemli olan, bizi endişeye sevk eden Aydın Bozdoğan'da, saat 16.46'da bir yangın çıktı. Bu da kırsal alanda çıktı ve ormana sirayet etti. Arkadaşlarımız buraya çok yoğun şekilde müdahaleye başladılar ama bayrak direklerini bile sağa sola savuracak nitelikte bir rüzgar var ve arkadaşlarımızı çok zorluyor. Muğla Milas, Karabük'te Safranbolu ve Ovacık, bunlar da belli bir seviyenin üzerindeki yangınlardı. Bunların da enerjileri düşürülmüş vaziyette" ifadelerini kullandı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün cumartesi ve pazar günleri için düşük nem, şiddetli rüzgar ve yüksek sıcaklık uyarısı yaptığını hatırlatan Yumaklı, "Kapalı alanların dışında bir ateş yakılmasın, evinizin iş yerinizin dışında bir ateş yakmayın. Bir çakmak bile yakmayın. Dezenformasyon yapanların sesleri daha çok çıkıp, öne çıkıyorlar. Hiç kimseyle didişmeyeceğiz, polemiğe girmiyoruz. Sadece işimize odaklandık" dedi.

6 kişi gözaltına alındı

Soruşturmalarla ilgili soruya Yumaklı, "Karşıyaka'da 3 kişi tespit edildi, yakalama çalışmaları devam ediyor. Ödemiş'te 2 kişi gözaltına alınmış vaziyette. Bolu'da da 4 kişi gözaltına alındı" yanıtını verdi.

Bakan Yerlikaya'dan açıklama: İki ilçede 900 kişi tahliye edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İzmir’de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, jandarma ve polisimizin koordinesinde; Sancaklı mahallesinde 170 , Doğançay mahallesinde 500, Zübeyde mahallesinde 50, Onur mahallesinde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız, Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Bakan Tunç: 100 kişilik uzman CEKUT ekibimizi teyakkuza geçirdik

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar ilk andan itibaren başlatılmıştır." ifadesini kullandı.

Soruşturmaların titizlikle sürdürüldüğünü belirten Tunç, devletin tüm imkanlarını seferber ederek yangınlardan etkilenen vatandaşların yanında olduğunu kaydetti.

Bakan Tunç, paylaşımında şunları kaydetti:

"Adalet Bakanlığı olarak, havadan ve karadan aralıksız bir şekilde müdahale edilen orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaları için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma ekiplerimizi (CEKUT) görevlendirdik. 100 kişilik uzman CEKUT ekibimizi, araç ve ekipmanlarıyla birlikte yangınlara müdahale için teyakkuza geçirdik. Bütün çabamız ve duamız yangınların en kısa sürede söndürülmesi içindir. Yeşil Vatan'ımızı korumak için fedakarca görev yapan tüm ekiplerimize kolaylıklar diliyor, yangınlardan etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişinin etkilendiğini ve 29 kişinin tedavisinin devam ettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

 

Gündem