Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e devri

1924 yılında Atatürk'ün emriyle verem salgını ile savaşmak amacıyla, İsviçre'deki bir sanatoryum örnek alınarak 16 yatak kapasitesiyle kurulan Heybeliada Sanatoryumu ve çevresindeki 200 dönümlük arazinin, bir kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı’na bir kısmının ise “İslami Eğitim Merkezi” kurmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi tepkilere neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e devri

Tamer IŞITIR

Söz konusu devir CHP milletvekili Umut Oran’ın, hastanenin akıbeti konusunda CİMER’e yönelttiği soru üzerine öğrenildi. CİMER’den gelen cevapta, “105 ada 1 parsel numaralı taşınmazın, Diyanet İşleri Bakanlığı adına tahsisli olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Heybeliada Sanatoryumu Eski Başhekimi Prof. Dr. Attila Saygı: “Bir ekoldü; tarihi miras korunmalı, sağlık kompleksi kurulmalı”

Bu rehabilitasyon merkezinde hastanede tedavi görüp iyileşen hastalara marangozluk, saatçilik, ayakkabıcılık gibi meslekler öğretildi. Bu kişiler bugün adada iş ve mesken sahibi. Rehabilitasyon merkezi sonradan Sağlık Bakanlığı dinlenme tesisine dönüştürüldü. Türkiye'de verem savaşına ve göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi branşlarına önderlik eden bu eğitim ve hizmet kuruluşu bir okuldu, bir ekoldü. Sanatoryumun arazisine deneysel araştırma ve çalışmaların yapılabileceği ve özel kanunla kurulacak bir Türk Tüberküloz Enstitüsü, sağlık eğitimlerinin yapılabileceği ve konferansların verilebileceği bir eğitim merkezi, bir sağlık müzesi ve adaya yetecek kapasitede bir hastane veya sağlık ünitesinden oluşan ‘Heybeliada Sanatoryumu Sağlık Kompleksi’ kurulması bu tarihi ve kültürel mirasın ismini, yerini ve saygınlığını koruyacak ve ada halkına da ciddi katkı olacaktır.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül: “Belediyeye tahsisini istedik”

Ülkemiz büyük bir salgından geçerken Cumhuriyetimizle yaşıt Heybeli Sanatoryumu’nun, sağlık faaliyeti için belediyemize tahsisini istedik. Kabul edilmedi. Maalesef başka bir tercih yapıldı. Bu tercihten vazgeçilmeli. Karar vericileri, kararlarını değiştirmeye davet ediyoruz.

 Diyanet İşleri Başkanlığı: “Pandemi hastanesi için iade ederiz”

Başkanlığımız COVID-19 salgınıyla mücadele sürecinde birçok ilimizde eğitim tesislerini Sağlık Bakanlığımızın kullanımına açmış ve 150 bin civarında personelimizle her türlü desteği vermeye gayret etmiş, bundan sonra da devam edecektir. Öte yandan, salgınla mücadele kapsamında Heybeliada’ya yeniden bir Pandemi Hastanesi inşası planlanması halinde, söz konusu araziyi de Başkanlığımız iade etmeye ve süreçle ilgili gerekli desteği vermeye hazırdır.

2005’te Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılan sanatoryumla ilgili yeniden sağlık alanında hizmet vermesi için talepler yoğunlaşırken, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan pandemi hastanesi yapılmak üzere binanın iade edilebileceği açıklaması geldi. Umut Oran Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir an evvel arazinin iade edilmesi için gerekli çalışmalara başlaması gerektiğini söyleyerek, “Heybeliada Sanatoryum arazisini hastane yapılması için derhal iade etmek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın samimiyet sınavına dönüşmüştür” yorumunda bulundu. Sanatoryumun akıbeti, yapının Bakanlığa yeniden devri üzerine netleşecek.

 

Gündem