Fazilet Apartmanı faciasında 10 kişiye dava! Eski belediye yöneticileri de yargılanacak
Depremde 19 kişinin hayatını kaybettiği Fazilet Apartmanı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Dönemin belediye başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında dava açıldı.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat depremlerinde Fazilet Apartmanı’nın yıkılması sonucu 19 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, dönemin belediye başkan yardımcılarının da arasında bulunduğu 10 kişi hakkında mevzuata aykırı yapı projesine ve uygunluk kararlarına onay verdikleri gerekçesiyle dava açtı. Sanıklar "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis talebiyle yargılanacak.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, Fazilet Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğretim üyelerinin hazırladığı bilirkişi raporuna dayanarak dönemin Kahramanmaraş Belediyesi yapı kontrol biriminden sorumlu yetkililerinin "asli kusurlu" olduğunu belirledi.
Bu tespit üzerine Kahramanmaraş Valiliği, dönemin belediye başkan yardımcıları Cuma Tahiroğlu, Mehmet Sezal ve Mehmet Gedemenli, imar işleri müdürleri Metin Hurşitoğlu ve Fahri Yiğitoğlu, harita mühendisi Zeynel Abidin Şerefoğlu, mimarlar Veli Çiftaslan, Mehmet Dişçeken ve Hacı Mehmet Güner ile makine mühendisi Hülya Çelik hakkında soruşturma izni verdi. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi de bu kararı onadı.
Yetkililerin ihmalleri belgelendi
Bunun üzerine yürütülen soruşturma sonucunda 10 kişi hakkında dava açıldı.
ANKA Haber Ajansı'nın ulaştığı iddianamede, sanıkların savunmalarında atılı suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi. Ancak bilirkişi raporu ve dosya kapsamı değerlendirildiğinde, dönemin Kahramanmaraş Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü yapı proje ve kontrol birimlerinde görev yapan sanıkların ihmali olduğu tespit edildi.
Bilirkişi raporuna göre sanıklar Cuma Tahiroğlu, Hacı Mehmet Güner, Mehmet Sezal, Metin Hurşitoğlu, Veli Çiftaslan, Zeynel Abidin Şerefoğlu, Fahri Yiğitoğlu, Mehmet Dişçeken, Hülya Çelik ve Mehmet Gedemenli'nin mevzuata aykırı yapı projelerine ve uygunluk kararlarına imza attıkları belirtildi.
Savcılık: Bilinçli taksirle hareket ettiler
İddianamede, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki, "kişinin öngördüğü neticeyi istememesine rağmen, bu neticenin gerçekleşmesi durumunda bilinçli taksirle cezalandırılacağı" hükmü hatırlatıldı.
Ayrıca, "Somut olayda, şüphelilerin üstlendikleri görevler, ilgili kanun hükümleri ve mesleki bilgileri göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizin deprem kuşağında olduğu da dikkate alınarak eylemlerinin sonuçlarını öngörmeleri gerektiği" vurgulandı.
Buna rağmen, sanıkların yapıyı ve yapıya ait projelerini kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde denetlemedikleri tespit edilerek, bu durumun bilinçli taksir kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Meslekten men talebi
Savcılık, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasana neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapse çarptırılmalarını ve ayrıca ilgili meslekleri icradan men edilmelerini talep etti.
Fazilet Apartmanı'yla ilgili daha önce 2 dükkan sahibi hakkında dava açılmıştı
6 Şubat depremlerinin ardından, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Fazilet Apartmanı'nın giriş katındaki fırının sahipleri Akın Yağcı ve Ferihan Yağcı hakkında da dava açılmıştı.
İddianamede, binada ikamet eden vatandaşların Yağcı çifti aleyhine Kahramanmaraş 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde "fırında usulsüz tadilat yaptıkları ve binayı zayıflattıkları" gerekçesiyle dava açtığı, yargılama sonucunda dükkanın eski haline getirilmesine karar verildiği bildirildi.
Ancak mahkemenin 16 Nisan 2019 tarihli kararının uygulanmadığı ifade edilen iddianamede, Akın ve Ferihan Yağcı'nın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasana neden olma" suçundan cezalandırılmaları istenmişti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.