Dolandırıcılar şimdi de emeklinin maaşına göz dikti: Bayram ikramiyesi mesajıyla tuzağa düşürüyorlar
Bayram öncesinde dolandırıcılar, emeklileri hedef alarak yeni bir tuzak kurdu. Milyonlarca telefon numarasına sahip dolandırıcılar, emeklilere "Bayram ikramiyeniz hesabınıza yatırıldı. Onaylamak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın" şeklinde mesajlar gönderiyor. Bu tür mesajlardaki bağlantılara tıklayanların banka hesapları ele geçirilerek boşaltılıyor.
Bayram öncesi emeklileri hedef alan dolandırıcılar, yeni bir yöntemle vatandaşları tuzağa düşürüyor. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre ellerindeki milyonlarca telefon numarasını kullanarak emeklilere kısa mesaj gönderen dolandırıcılar “Bayram ikramiyeniz hesabınıza yattı. Onaylamak için alttaki linki tıklayın” gibi ifadelerle kandırmaya çalışıyor.
Linke tıklayan kişilerin cep telefonlarına virüs bulaştığı ve bu sayede kişisel bilgilerin ele geçirildiği ifade ediliyor. Dolandırıcılar, uzaktan erişim yöntemiyle mağdurların banka hesaplarını ele geçiriyor, hesaplarını boşaltıyor ve hatta limit yükselterek yüksek krediler çekiyor.
Uzmanlar uyarıyor: O mesajlara asla tıklamayın
Uzmanlar hırsızların dönemsel fırsatları iyi kullandıklarını belirterek “İkramiye, maaş zammı, devlet ödemesi gibi dönemleri iyi takip edip, bunları kullanarak vatandaşları ağlarına düşürüyorlar. Size gelen mesajlara asla tıklamayın” uyarısında bulunuyor.
"Kişisel kimlik bilgilerinizi kimseye vermeyin"
Yaşlıların bu tip dolandırıcılara inanmalarının daha kolay olduğunu ve siber dolandırıcıların da oldukça iyi bir şekilde resmî kurum adları ve logolarını çok iyi bir şekilde taklit ederek kullanıldığı sahte SMS’ler, sosyal medya reklamları, internet siteleri ve e-postalar ile bayram ikramiyesi alacak vatandaşları kandırabildiğini belirten Alev Akkoyunlu, “Bazı basit kurallara uyarak ve sevdiklerinizi bilgilendirerek bu tür dolandırıcılıkların kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz. Kısa mesajlar, sosyal medya reklamları, sahte internet siteleri, e-postalar ve direkt aramalar da dâhil olmak üzere çeşitli kimlik avı tekniklerini kullanmaya çalışan siber dolandırıcıların hepsi kişisel bilgilerinizi çalmaya veya sizi bayram ikramiyesi gibi herkesin beklediği oldukça önemli süreçleri manipüle ederek kandırmaya çalışır. Kişisel kimlik bilgilerinizi kimseye vermeyin ve her zaman ‘www.turkiye.gov.tr’, ‘csgb.gov.tr’ ve bankacılık uygulamaları gibi resmî kaynaklardan bilgi alarak işlem yaptığınızdan emin olun” dedi.
Mağdurlar ne yapmalı?
Konuyla ilgili açıklama yapan avukatlar, bu tür siber dolandırıcılık olaylarında faillerin yakalanmasının zor olduğunu belirtiyor. Siber suçlular, genellikle yurt dışı merkezli sahte hatlar, VPN ve anonim ağlar kullanarak kimliklerini gizliyor. Ayrıca kullanılan banka hesaplarının çoğu üçüncü şahıslar üzerinden açıldığı için para akışının takibi zorlaşıyor.
Avukatlar, mağdurların derhâl hukuki yollara başvurmasını ve savcılıklara suç duyurusunda bulunmasını öneriyor. Ayrıca, dolandırıcılıkla ilgili cezai yaptırımların arttırılması gerektiğini belirten hukukçular, vatandaşların daha bilinçli hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını vurguluyor. Hukuki süreçlerin daha etkin yürütülmesi ve siber suçlara karşı önleyici tedbirlerin artırılması gerektiği ifade ediliyor.
Uzmanlardan kritik uyarılar
Siber güvenlik uzmanları, dolandırıcıların oltalama diye tabir edilen saldırılarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar şunlara dikkat edilmesi konusunda uyarıyor:
* Bankalar veya resmî kurumlar hiçbir zaman SMS veya e-Posta yoluyla link göndererek bilgi doğrulaması istemez.
* “Hediye kazandınız”, “Ödemeniz alındı” veya “İkramiyeniz yattı” gibi mesajlara şüpheyle yaklaşılmalı.
* Bilinmeyen linklere tıklamadan önce mesajın doğruluğu resmî kaynaklardan teyit edilmeli.
* Telefon ve bilgisayarlar için güncel antivirüs yazılımları kullanılmalı.
* Banka hesapları düzenli olarak kontrol edilmeli ve şüpheli bir durum fark edilirse anında bankayla iletişime geçilmeli.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.