Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tedbirleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından, güncellenen risk haritasını paylaşarak, yeni tedbirleri açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Cumhurbaşkanı  Erdoğan, yeni tedbirleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından, güncellenen risk haritasını paylaştı. Türkiye'de tek mavi il Şırnak olurken, 1 Mart'tan bu yana 41 il daha kırmızı kategoriye girdi.

Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki il sayısının, nüfusun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaştığını açıklayan Erdoğan, yeni tedbirleri şu şekilde duyurdu:

Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.

Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.

Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek.

Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek. Ramazan boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.

Sadece Ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacak.

Lokanta ve kafe çalışanlarına destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, lokanta ve kafe çalışanlarına destek vereceklerini açıkladı. Erdoğan, "Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız" dedi.

Yeni anayasa süreci

Konuşmasında reform ve yeni anayasa sürecine de değinen Erdoğan, "Hukuktan ekonomiye uzanan reform programlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız. Türkiye ekonomisinin potansiyelinin göstergesi zaman zaman ortaya çıkan temelsiz finans hareketleri değil, reform gündemidir. Yeni anayasa süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır. Yeni anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan en geniş uzlaşmayla yürümesi ve ortaya çıkan metnin de 84 milyonu kucaklaması şarttır. Biz, bu anlayışla siyasi partiler başta olmak üzere tüm kesimlerin, yeni anayasanın hazırlanmasına katkıda bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Altın ve döviz çağrısını yineledi

Konuşmasında altın ve döviz çağrısını yineleyen Erdoğan, "Vatandaşlarımıza evlerindeki altın ve dövizi, finans kuruluşları vasıtasıyla ekonomimize kazandırmaları çağrımı tekrarlıyorum ama "win-win" durumuyla bundan kazanç sağlanmasını istiyorum" dedi.

"Türkiye'ye yatırım yapın"

Dünyada ve Türkiye'de yaşanan her gelişmenin, ülkeye 19 yılda kazandırdıkları tüm yatırımların anlamını çok daha iyi göstereceğini belirten Erdoğan, "Buradan menşesine, rengine, inancına bakmaksızın tüm yatırımcılara bir kez daha sesleniyorum, 'Gelin Türkiye'ye yatırım yapın.' Dün ülkemize yatırımlar yapanlar, bugün büyüyen pazarları ve artan kazançlarıyla bunun meyvelerini topluyorlar" ifadesini kullandı.

"Aşılamanın etkilerini sahada görmeye başladık"

Aşılama çalışmalarına da değinen Erdoğan, "Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyona ulaşmamızın etkilerini sahada görmeye başladık. Bu sayede ileri yaş gruplarının vaka, hasta ve yoğun bakım rakamları içindeki oranları belirgin şekilde azaldı. Vaka, hasta ve ölüm sayılarını insani ve ticari ilişkilerde olduğumuz ülkelerden hızlı düşüremezsek küresel normalleşmenin gerisinde kalırız" dedi.

 

Gündem