Cinsel suçlarla mücadelede kimyasal hadım gündemde: Dünyada nasıl uygulanıyor? Hukukçular ne diyor?

Kadın cinayetleri ve taciz olaylarının ardından ‘kimyasal hadım’ kamuoyunda bir kez tartışılmaya başlandı. Bakan Tunç'un açıklamalarının ardından gözler yasalara ve dünyada nasıl uygulandığına çevrildi. Peki hukukçular ne diyor? 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Cinsel suçlarla mücadelede kimyasal hadım gündemde: Dünyada nasıl uygulanıyor? Hukukçular ne diyor?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cinsel suçlarla mücadeleyle ilgili “Ceza İnfaz Kanunumuzun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu anlamda mevzuatımız buna uygun” demişti. Bu açıklamanın ardından gözler de yasalara ve dünyadaki uygulamalara çevrildi.

Hâkim takdirine bırakılmış durumda

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakan Tunç’un da vurguladığı 5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’na 2014 yılında eklenen 108’inci madde mahkûmların “tıbbi tedaviye” tabi tutulmasını infaz hâkiminin takdirine bırakmış durumda.

Bu madde kapsamında cinsel suç mahkûmlarının dünyadaki örneklerde olduğu gibi ‘zorunlu’ ya da ‘gönüllü’ kastrasyona tabi tutulabilmesi için kimyasal hadımın nasıl uygulanacağını gösteren bir yasal düzenleme daha yapılması gerekiyor. Adalet Bakanlığı ve hükümetin bu konuda çalışma yapacağı öğrenildi.

Dünyada nasıl uygulanıyor?

AVRUPA’DA GÖNÜLLÜ: Halk arasında ‘kimyasal hadım’ olarak bilinen kastrasyon, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Almanya gibi ülkelerde güvenlik tedbiri niteliğinde uygulanıyor. Almanya, İngiltere ve Fransa’da rızaya dayalı gönüllülere yapılıyor.

ABD’DE ZORUNLU: ABD’de bazı eyaletlerde cinsel suç faillerine yönelik kastrasyon var. İlk yasal düzenleme California’da 1 Ocak 1997’de yürürlüğe girmiş.

Hukukçular ne diyor? 

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Devrim Güngör, kimyasal hadım yasasına karşı çıkıyor. Güngör, “Modern ceza hukukunda, bireyin bedeni üzerinde kalıcı hasar bırakan ya da fiziksel değişikliklere yol açan cezalar ve güvenlik tedbirleri kabul edilemez. Adli hatalar göz önüne alındığında telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilir” dedi.

Gündem