Bayram alışverişleri kargo hareketliliğini yüzde 30 artırdı
Ramazan Bayramı alışverişleriyle kargo ve lojistik sektöründe iş hacmi yüzde 30'a varan artış gösterirken, yoğunluk özellikle şehirler arası gönderilerin artmasıyla daha belirgin hale geliyor, sevkiyatlarda gıda ürünleri ön plana çıkıyor.
Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Önyol, bayram dönemlerindeki alışveriş kampanyalarıyla kargo sektöründe hareketlilik yaşandığını söyledi.
Önyol, genellikle kampanya süreçlerinde sektördeki iş hacminin yaklaşık yüzde 30 artış gösterdiğini belirtti.
Söz konusu yoğunluğun özellikle şehirler arası gönderilerin artmasıyla daha belirgin hale geldiğine işaret eden Önyol, "Yoğunluğun artmasına rağmen tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için sektör olarak bir dizi önlem alıyoruz. Gönderilerin zamanında ulaştırılması için ek personel ve araç takviyesi yapıyoruz" diye konuştu.
Müşterilere dijital çözümler sunuluyor
Önyol, gönderilerin teslimat sürecini müşterilerin anlık olarak takip edebileceği dijital çözümleri yaygınlaştırdıklarını kaydederek, bu teknolojiler sayesinde teslimat süreçlerinin hem hızlandığını hem de tüketici memnuniyetinin arttığını dile getirdi.
Türkiye kargo sektörünün hızlı bir büyüme ivmesine sahip olduğunu vurgulayan Önyol, şu ifadeleri kullandı:
"Son verilere göre sektörümüzde doğrudan istihdam edilen çalışan sayısı 120 bine yaklaşıyor. Yan hizmet sağlayıcılarımızla birlikte toplam istihdamımız 250 bin kişiyi aşıyor. Bu büyümenin sürdürülebilir olması için çevre dostu lojistik yöntemlerini ve yenilikçi teknolojileri devreye sokuyoruz. Özellikle elektrikli araçlar ve drone gibi yeni nesil taşıma yöntemlerini deniyor ve uyguluyoruz."
"Marmara ve Ege bölgelerinde yoğunluk var"
Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Akın Arslan da son bir haftadır özellikle perakende tarafında yoğun sevkiyatlar olduğunu belirterek, "Yurt içinde normal performansın yüzde 30-35 üzerinde bir çıkış olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bütün perakendeciler bayrama yönelik belli bir stok halindeler ve ön stokları tamamlamaya çalışıyorlar" dedi.
"Gıda ürünleri ön plana çıkıyor"
Ana depolara yoğun bir sevkiyat olduğunu dile getiren Arslan, sevkiyatlarda gıda ürünlerinin ön plana çıktığını söyledi.
Arslan, ağırlıklı olarak Marmara ve Ege bölgelerinde yoğunluk olduğunu kaydederek, "Türkiye'de genel olarak nüfus ve harcama yoğunluğu olarak da bu bölgeler ön plana çıkıyor. Örneğin Türkiye'de e-ticaretin neredeyse yüzde 65-67'si Marmara Bölgesi'nde gerçekleşiyor. Bu bölgelerdeki yoğunluk diğer bölgelere göre daha fazla" dedi.
"Her firma kendi bünyesinde tedbirler alıyor"
Bayram döneminde tüketimin arttığını buna yönelik firmaların bu dönemdeki yoğunluğa karşı önlemlerini aldığını anlatan Arslan, şunları kaydetti:
"Bu süreçte özel tedbirler alıyorlar, vardiya sistemlerini artırıyorlar, personel sayısını ve vardiyalarını ona göre düzenliyorlar. Tatil günleri de ikmal ve tedarik yaptırabiliyorlar. Özellikle yoğun beklenen dönemlerde, hipermarket gruplarında ya da bazı kargo gruplarında hafta sonları, özellikle tatil günleri, pazar günleri pek fazla teslimat tercih edilmez. Ama şu anda o yoğunluğu yönetecek şekilde mutlaka her firma kendi bünyesinde tedbirler alıyor."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.