Bakan Gül: Finans mahkemeleri ile sendika ihtisas mahkemeleri kurulacak

Bakan Gül, bakanlığın 2022 bütçesiyle ilgili yaptığı sunumda, finans mahkemeleri ile sendika ihtisas mahkemelerinin kurulacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bakan Gül: Finans mahkemeleri ile sendika ihtisas mahkemeleri kurulacak

Canan SAKARYA 

ANKARA - Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, vergi suçlarında ceza adaletinin orantılılık ve ölçülülük ilkeleri doğrultusunda bir düzenleme ihtiyacı olduğunu belirterek, “Önümüzdeki yargı paketlerinde ele alacağımız konulardan biri de vergi ceza adaleti olacak. Bunun için vergi suçunun her takvim yılı ayrı ayrı cezalandırılması yerine, zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını sağlayacağız. Yine bu suçlarda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilme imkânını da getireceğiz.” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın 2022 Yılı bütçesi Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Bakan Gül, Komisyona yaptığı sunumda, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan 256 faaliyetin 159’unun hayata geçirildiğini ve belgenin uygulanma oranının yüzde 62,  Mart 2021’de açıklanan  İnsan Hakları Eylem Planında (İHEP) yer alan 393 faaliyetin 138'ini hayata geçirdikleri bilgisini verdi.

“Finans mahkemeleri kuracağız”

Gül, ihtisas mahkemelerine ve uzmanlaşmaya önem verdiklerini belirterek, yakın zamanda  İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerden başlayarak finans mahkemeleri kuracaklarını,  sendika uyuşmazlıkları için de sendika ihtisas mahkemelerini yakın zamanda hayata geçireceklerini  açıkladı.

Yeni anayasa siyasetin önündeki sorumluluk

Bakan Gül, millet iradesinin bir daha ipotek altına alınmaması, bütün demokratik kazanımların en güçlü güvenceye kavuşması için yeni ve sivil bir anayasanın siyasetin önündeki sorumluluk olduğunu söyledi. Gül, “Bu sorumluluk, siyaset kurumuna partiler üstü bir ödev vermektedir.” dedi. 

Magandalara ceza artırımı

Bakan Gül, trafik magandalığı diye tabir edilen fiillere ceza artırımının gündemlerinde olduğunu belirterek, kimsenin başkalarının hayatını tehlikeye sokma veya onları huzursuz etme gibi bir hakkı olmadığını, insanların hayatını ve hatta kendi hayatını hiçe sayan davranışlarla daha etkili bir mücadelenin reform belgelerinde yer alan bir faaliyet olduğunu ifade etti. Ceza adaleti  sisteminde yapılan değişiklikleri hatırlatan ve  sulh ceza hakimliklerinin tutuklama ve adli kontrol kararlarına karşı dikey itiraz usulünün getirildiğini belirten, Bakan Gül, “1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya itirazlar asliye ceza mahkemeleri tarafından değerlendirilecek yani tutuklamaya itiraz bir üst mahkemede yapılacaktır.” dedi. 

Sabiha Gökçen’de adliye kurulacak

İfade alınması için gece yarısı gözaltına alınma, otelden, havaalanından yakalama işlemlerine son verildiğini anlatan Gül, artık mesai saatleri dışında yakalanan kişilerin yargı mercilerine gelip ifade vermeyi taahhüt etmeleri durumunda Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda bir defaya mahsus olmak üzere serbest kaldıklarını belirtti. Gül,  düzenlemenin yürürlüğe girdiği 14 Temmuz 2021 tarihinden bu yana 9 bin 351 kişinin taahhüt vererek serbest kaldığını açıkladı. Abdulhamit Gül, İstanbul Havalimanı’nda kurulan adliyenin 11 Şubat 2020’de hizmet vermeye başladığını, yurt dışına çıkışların yoğun olduğu diğer havalimanlarında da bu uygulamayı hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, 2022 yılında, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda adliye kuracaklarını açıkladı.

Arabuluculuk sınavı 26 Haziran’da yapılacak

Gül, 2 milyon 392 bin 342 uyuşmazlığın 1 milyon 647 bin 280'inin arabuluculukla sonuçlandığını  belirterek, 26 Haziran 2022'de de ÖSYM tarafından yeni bir arabuluculuk sınavının yapılacağını açıkladı.

 

Gündem