Akdeniz Elektrik'e 18,8 milyon lira Isparta faturası

Isparta’daki elektrik kesintilerinden dolayı Akdeniz Elektrik’e 18,8 milyon TL ceza kesildi. Şirket, 15.6 milyon TL tazminat ve 3 milyon 236 bin TL de ceza ödeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Akdeniz Elektrik'e 18,8 milyon lira Isparta faturası

Mehmet KAYA

ANKARA - EPDK tarafından Isparta elektrik kesintisi nedeniyle dağıtım şirketi Akdeniz Elektrik’in 15 milyon 583 bin TL tazminat ödemesi kararlaştırıldı. EPDK’dan yapılan açıklamada, Kurul’un abonelerin her birine 109 TL, diğer abone gruplarına ise gücüne bağlı olarak 1307 TL’ye kadar tazminat ödeyecek. Şirket bu tazminatların yanında ayrıca 3 milyon 236 bin TL de idari para cezasını ödeyecek. EPDK kararına karşı şirketin yargıya başvurma hakkı bulunuyor. Şirketten henüz bu hakkın kullanılıp kullanılmayacağına dair bir açıklama yapılmadı.

Isparta ve çevresinde şubat ayında bir haftayı bulan elektrik kesintileri yaşanmıştı. Yoğun kar yağışı altında gerçekleşen arızalar nedeniyle bölgenin dağıtım şirketi Akdeniz Elektrik tamir ekipleri yetersiz kalmış ve diğer bölgelerden Bakanlığın da müdahalesiyle ekipler görevlendirilmişti.

Uzun süreli ve çok ağır kış şartları altında konut ve iş yerlerinin elektriksiz kalması sosyal hayatı da çok olumsuz etkilemiş ve EPDK da bu süreçte soruşturma açtığını duyurmuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu verilen kararı duyurdu. Yapılan açıklamada, konut ve işyerleri için tazminat yanında idari para cezası da kesildiği kaydedildi. Şirketin hava koşullarını gerekçe göstererek mücbir sebep talebi kabul edilmedi.

EPDK açıklamasına göre, Akdeniz Elektrik’e kanunun 16. Maddesi gereğince 1 milyon 618 bin 333 TL, ayrıca şirket merkezindeki denetimlerde kayıtların hazır bulundurulmaması, bilgi ve belgenin zamanında teslim edilmemesi nedeniyle aynı tutarda 1 milyon 618 bin 333 TL olmak üzere toplam 3 milyon 236 bin 666 bin TL idari para cezası kesti. Böylece şirkete kesilen toplam ceza 18 milyon 820 bin 125 TL’ye ulaştı.

Karara yönelik bir değerlendirme yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Hep söylüyoruz tüketiciyi mağdur eden bunun bedelini öder. Burada da öyle oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yasalar ve yönetmeliklerle hareket eden bir kurumdur. Siyasi değerlendirmelerin hep dışında kalmaya gayret ediyoruz ve işimize bakıyoruz.  Soruşturma sürecimizi de bu hassasiyetle ve titizlikle yürüttük.  Savunmaları aldık… Gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yaptık. Elbette bu yasal süreç biraz zaman alıyor. Soruşturma sonucu Kurulumuzun aldığı bu karar tüketicilerimize yönelik hizmet kalitesindeki düşüklük sebebi ile bir dağıtım şirketine verilmiş en büyük ceza. Umuyorum sektörümüz de gereken mesajı alacaktır. Kurum olarak, tazminat ödeme süreçlerinin eksiksiz bir biçimde yürütülüp yürütülmediğini de yakından takip edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

27 bin 850 abone mağdur oldu

EPDK açıklamasında, 2022 şubat ayında 10 saat ve üzeri süren 19 ayrı uzun süreli kesinti olduğu ve toplamda 27 bin 850 abonenin etkilendiği belirtildi. Bu kapsamda, mesken abonelerinin her birine 108 TL 96 Krş., diğer abone gruplarına ise bağlantı anlaşma gücüne bağlı olarak 1307 TL 52 Krş’a kadar değişen tutarlarda tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Açıklamada, şirketlerin hizmet kalitesini artırmak için uygulanan gelir tavanı sistemi çerçevesinde, hizmet kalitesinde düşüş olduğu kabul edilerek tarifelerindeki kâr marjı da azaltılacak.

 

 

Gündem