Akay: Suriye ile ilişkilerin bozulmasının maliyeti 250 milyar dolar

Eğitim, barınma ve tıbbi bakım da eklendiğinde sığınmacılara harcanan paranın 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyen CHP'li Akay, "Suriye ile ilişkilerin bozulması neticesinde de buradaki ticaret hacminin daralması söz konusu oldu. Emniyet tedbirlerinin artırılmasıyla ilgili birtakım harcamalar oldu. Bu harcamaları da üst üste koyduğunuz zaman 250 milyar dolarlık bir rakam." dedi.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Akay: Suriye ile ilişkilerin bozulmasının maliyeti 250 milyar dolar

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı ve mülteciler hakkında yapılan her değerlendirmenin ve Türkiye'nin geldiği durum hakkındaki tahlillerin ırkçılık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Mülteci ve sığınmacıların beka sorunu olduğunu söyleyen Akay, "Ülkemizin Avrupa'nın mülteci kampı haline gelmesinin birinci derecedeki sorumlusu mevcut iktidardır." dedi.

Resmi rakamlara göre Türkiye'de 6 milyonu aşkın sığınmacı bulunduğunu, bunun da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sine tekabül ettiğini belirten Akay, "Sığınmacılara öz kaynaklardan yaklaşık 45 milyar dolar harcanmış. Bu rakam inandırıcı ve gerçekçi değil." ifadesini kullandı.

Eğitim, barınma ve tıbbi bakım da eklendiğinde sığınmacılara harcanan paranın 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyen Akay, "Yaptığımız bir araştırmaya göre bu rakamın 250 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Neden? Çünkü Suriye ile ilişkilerin bozulması neticesinde de buradaki ticaret hacminin daralması söz konusu oldu. Emniyet tedbirlerinin artırılmasıyla ilgili birtakım harcamalar oldu. Bu harcamaları da üst üste koyduğunuz zaman 250 milyar dolarlık bir rakam." diye konuştu.

Suriyeli sığınmacıların nüfus artış oranlarına dikkati çeken Akay, önlem alınmadığı takdirde 15 yıl sonra Suriyeli nüfusunun 41 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "2024'te rüzgar bizden yana esecek" sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Akay, "2024'ün ikinci yarısında da enflasyon oranının düşürülmesi mümkün değil, bunu hep beraber yaşayacağız. Enflasyonu kökten çözmek için bu ülkenin üretime, ihracata dönmesi lazım, istihdamı artırıcı projeleri hayata geçirmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

 

Gündem