Bu yıl ilk kez yurtdışına açılan Big Bang'i 5 bin kişi izleyecek

Her yıl girişimcileri yatırımcılarla buluşturan ‘Big Bang' etkinliğini bu yıl yerli-yabancı 5 bin kişi izleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bu yıl ilk kez yurtdışına açılan Big Bang'i 5 bin kişi izleyecek

Selenay YAĞCI

İTÜ ARI Teknokent, girişimcilere olan desteklerine devam ediyor. Dünyada ilk 5’te yer alan erken aşama kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in her yıl düzenliği ‘Big Bang Start-up Challenge, bugün gerçekleşecek. Bu yıl ‘scale-up’ mottosuyla yola çıkan Big Bang’de fuayede ve sahnede yer alacak girişimler kendilerini büyütecek yatırım ve desteklerle buluşacak.

Sahnede 20 finalistin sunum yapacağı etkinlikte bu yıl fuaye alanında girişim sayısı 81’i buldu. Big Bang’te izleyici kitlesi de giderek artıyor. Bu yıl, son dakika artışıyla birlikte 5 binden fazla kişi Big Bang’i izlemek için kayıt yaptırdı. İTÜ Çekirdek, kayıtları, mekanın alabileceği maksimum kişi sayısı nedeniyle kapatmak zorunda kaldı. Bu yıl izleyiciler arasında Avusturya’dan 10 melek yatırımcı da yer alacak. Başvuruların 10 binleri aştığı İTÜ Çekirdek’e 30 farklı ülkeden de başvuru alındı.

Geçen yıl Big Bang sahnesinde girişimlere, 21 milyon TL’yi aşan bir kaynak sağlanmıştı. Bu yıl ilk kez Türkiye dışından başvuruya açıldıklarını anlatan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, “Bu yıl sahnede açıklanan devam yatırımlarıyla geçen yılı ikiye katlayacağımızı düşünüyorum” dedi. Tunçalp, sahneye çıkan girişimlerin birbiriyle yarışacak olsa da birbirlerine yardım ettiklerini belirterek, paylaşma kültürünün oluşabildiğini ifade etti.

Türkçe formlara aldıklarını ‘google translate’ başvurularını görüp bu yıl İngilizce form da yaptıklarını belirten Tunçalp, “Bu tersine beyin göçü aslında. İstanbul’daki piyasayı görüp burayı geliştirirken, bizim girişimcilerimiz de o ülkelerde neler yapabileceğini öğrenebilir” dedi.

Start-up dünyasında tüm gençlerin San Francisco’ya gitmesi gerektiği gibi bir hava hâkim olduğunu kaydeden Tunçalp, şunları anlattı: “Oysa ki bu yavaş yavaş tersine dönüyor. Dünyanın her yerinde yeterli finansman derinliğini oluşturabiliyorsan, iyi start-up da unicorn da çıkar. Eğer milyar dolarlık yatırımlar yapılırsa, Türkiye’den de unicorn çıkar. Biz de dünya unicorn’lar listesindeki firmalarla Türkiye’de Ar-Ge, mühendislik merkezi açmaları için görüşüyoruz. 3-4 tanesiyle deneyim kazandıktan sonra dünyadaki yüzlerce unicorn’a doğru yelken açabiliriz.Unicorn’lar gelmek için önce yetenekli iş gücü ve onların mutlu çalışacağı ortamlar arıyorlar. Sadece vergi avantajı yabancıyı çekmeye yetmiyor. ”

Big Bang 2019’da bu yıl sahneye çıkacak 20 finalist arasında İTÜ Çekirdek’e Hindistan’dan katılan Torchit isimli girişim de yer alıyor. Bu yıl Türkiye dışında 30 farklı ülkeden 80’i aşkın grup ve Türkiye’de 63 farklı şehirden binlerce başvuru alan İTÜ Çekirdek’te, 2019’da 600’den fazla girişim desteklendi.

Girişimcilik