Zilhicce ayının ilk on gününün fazileti nedir? Zilhicce ayı ile ilgili hadisler neler?
Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilir. Zilhicce ayı bu yıl 7 Haziran gününe denk geliyor. Zilhicce ayının ilk on gününün fazileti nedir, Zilhicce ayı ile ilgili hadisler araştırılmaya başlandı. Peki, Zilhicce ayının ilk on gününün fazileti nedir? İşte detaylar...
Zilhicce ayının ilk on gününün fazileti nedir?
Fecr sûresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, 31/148). Zilhiccenin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.) “Allah katında şu on günde işlenecek sâlih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler: “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür?” diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” buyurmuştur.
Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır. Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan Kurban Bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivâyetlerde zikredilmiştir.
Zilhicce ayı ile ilgili hadisler neler?
Zilhicce ayının fazileti hakkında hadisler rivayet edilmiştir.
Ebu Hureyre (r.a)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasuüllah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Zilhicce’nin (ilk) onundan ziyade, Allah Te‘ala hiçbir günde kendisine ibadet olunmasını sevmez. Onlardan her bir günün orucu, bir senenin orucuna; her bir gecenin kıyamı (ibadetle ihyası) da, Kadir Gecesi’nin kıyamına denktir.”
Ebü’d-Derda (r.a) şöyle demiştir: “On günlerde oruca devam edin. Duayı, istiğfar ve sadakayı çok yapın, zira ben, Peygamber Efendimiz (S.A.V)i: ‘On günlerin hayrından mahrum olanların vay hâline.’ buyururken işittim.”
Hz. Ayşe (r.a)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasalüllah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Her kim Zilhicce’nin on gecelerinden birini (ibadetle geçirerek) ihya ederse, bir sene boyunca hac ve umre yapanların ibadeti kadar ibadet etmiş gibi olur. O günlerde bir gün dahi oruç tutsa, geri kalan senenin tamamını Allah Te‘ala’ya ibadetle geçirmiş gibi olur.”
Ebu Osman en-Nehdi (r.a) da Zilhicce’nin ilk on günü hakkında şöyle demiştir: “Alimler ve salihler, senedeki üç adet on günü diğer günlere göre çok üstün tutarlar. Bunlar da Zilhicce’nin ve Muharrem’in ilk on günü ile Ramazan’ın son on günüdür. Zilhicce’nin ilk on günü içerisinde Terviye, Arefe ve Kurban Bayramı günü vardır.”
Ebu Zübeyr (Rahimehullâh): “Dünyanın günlerinin en faziletlisi on günlerdir.” demiştir.
Sa‘id ibni Cübeyr (r.a): “Bu on gecelerde kandillerinizi söndürmeyin.” diyerek ibadete devam etmenin önemine dikkat çekmiştir.