Zilhicce ayı orucu nedir? Zilhicce orucu fazileti ve sevabı nedir?
Zilhicce ayının en kıymetli ibadetlerinden biride oruç tutmaktır. Hadislerde bu ayda oruç tutan kişilere cennetin müjdelendiği belirtilmiştir. Zilhicce ayında oruç ibadetini yerine getirecekler, Zilhicce ayı orucu ne olduğunu, Zilhicce orucu fazileti ve sevabı araştırmaya başladılar. Peki, Zilhicce ayı orucu nedir? Zilhicce orucu fazileti ve sevabı nedir? İşte detaylar...
Zilhicce ayı orucu nedir?
Zilhicce ayında oruç tutanlar ve oruca devam edenler için söylenen hadisler de mevcuttur. Her kim ki bu ayın girmesiyle beraber orucuna devam ederse ona cennette büyük mükafatlar verilecektir. Hadislerde bu ayda oruç tutan kişilere cennetin müjdelendiği ve bir sene boyunca oruç tutan kişilerle aynı sevaba sahip oldukları belirtilmiştir.
Hz. Aişe: "Her kim ki bu ay içerisinde oruç tutarsa, yılın geri kalanında Allah'a ibadet etmiş gibi olur." buyurarak, bu ayda oruç tutmanın önemine vurgu yapmıştır. Oruç ibadetiyle birlikte insanlar har haram işlerden uzaklaşır ve vücutlarının her tarafınıam işlerden uzak tutar. Böylelikle kişilerin Allah'a yakınlığı sağlanır.
Zilhicce orucu fazileti ve sevabı nedir?
Zilhicce orucu hadis örnekleriyle ne kadar mühim ve bereketli olduğunu bizlere kanıtlar. Bu ay içinde ibadetlerini aksatmayan kişiler, bir senelik sevap kazanır. Hz. Muhammed’in zilhicce ayında sık sık oruç tuttuğu, rivayet edilen hadislerde belirtilmiştir.
Zilhicce orucuna dair hadisleri şöyle hatırlayalım:
· Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)‘dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allâh’ın Kendisine ibâdet edilmesini en çok sevdiği günler, Zilhiccenin (ilk) on (günü)dür. Onlardan her bir günün orucu, bir senenin orucuna, her bir gecenin kıyamı da, Kadir gecesinin kıyamına denktir.” (Tirmizî, Savm:52, No:758, sh:224)
· Aişe (Radıyallâhu Anhâ)‘dan gelen bir rivayete göre; “Zilhiccenin her bir gün orucuna karşı, yüz köle azadı, yüz deve kurbanı ve Allâh yolunda cihada yüz at bağışı sevabı vardır.” (Geylânî, el-Ğunye 2/39)
· Hafsa (Radıyallâhu Anhâ) validemizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) dört şeyi hiç terk etmezdi: Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, Aşura orucu, Her aydan üç gün orucu, Sabahın iki rekât sünneti.”(Geylânî, el-Gunye 2/39)
· Zilhiccenin on gününü oruçla geçirene Allâh-u Te’âlâ her bir gün karşılığında bir sene oruç yazar.” (Ali el-Muttakî, Kenzu’l-ummal No:24265, İbn-i Adiyy, el-Kamil, 6/472)