Üniversitelerden İsrail'e boykot kararı
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 10 binden fazla sivil yaşamını yitirdi. Saldırılara dünyanın birçok ülkesinden tepki yağarken Türkiye'den de boykot kararları gelmeye devam ediyor. Boykota, yüksek öğretim kurumları da katılmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi İsrail'deki kurumlarla akademik iş birliği yapmayacağını duyururken, BKÜB, İsrail'e destek veren markaları boykot edeceklerini duyurdu.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünün, sosyal medya hesabından "Filistin'in yanındayız" başlığıyla yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik yaklaşık 1 aydır sürdürdüğü saldırıların, 21'inci yüzyılın soykırımına dönüşmenin eşiğinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesinin bu insanlık dışı durumu kınadığı aktarılarak, ateşkesin acilen sağlanmasının hayati önemi vurgulandı.
Sağduyu sahibi akademi camiasının uluslararası ile Türkiye'deki tüm mensuplarına, İsrail tarafından Gazze'deki Al-Azhar Üniversitesinin bombalanması, Gazze'de yaşananlara karşı vicdanlı ses olunması ve eyleme geçilmesi için çağrı yapılan açıklamada, "Bilim dünyasının uluslararası bir temsilcisi olarak İsrail'in sivillere uyguladığı tutuma karşı sessiz kalmayı ya da destek olmayı tercih eden İsrail akademi dünyasının herhangi bir kurum ya da temsilcisiyle, kalıcı bir ateşkes tesis edilinceye kadar hiçbir akademik işbirliği gerçekleştirmeyeceğimizi belirtmek isteriz." ifadelerine yer verildi.
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB), İsrail'e destek veren markaları boykot edeceklerini duyurdu.
Birliğin, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılara yönelik yayımladığı basın bildirisine göre birlikte yer alan 17 üniversite, İsrail'e destek veren markaların ürünlerini boykot edecek.
Bildiride, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yalova Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin imzası bulunuyor.
İsrail'in, bir asra yakın süredir Filistin'de yaşattığı ve günlük hayatın bir parçası olan baskı ve zulümleri Gazze'de soykırıma dönüştürdüğü ve zulmünü her geçen gün daha da artırmaya devam ettiği vurgulanan bildiride, soykırıma kendisini medeniyetin, demokrasinin, insan haklarının beşiği olarak sunan ülkelerin koşulsuz destek verdiği ve desteklerini de eyleme dönüştürdükleri belirtilerek, "Akdeniz’e gönderilen gemiler, İsrail'in hizmetine sunulan hava savunma sistemleri ve silahlar, önemli mevkilerdeki isimler tarafından gerçekleştirilen ziyaretler devam ediyor. Hükümetler tarafından Filistinlilerin yanında olduğunu ilan eden isimlere çeşitli yıldırma yöntemleri uygulanıyor ve işlerine engel olunuyor." ifadeleri kullanıldı.
Ardı kesilmeyen bombaların, askeri operasyonların, sahada büyük öneme sahip olan iletişim teknolojilerinin, lojistiğin ve iaşenin ciddi bir kısmına ise Yahudilerin sahip olduğu ve Türkiye’de de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin de sponsorluk yaptığına işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:
"Bu noktada İsrail destekçilerinin aksine söylem ve eylemleri uzaktan yapılan kınamaların ötesine geçmeyen 'Özgür Filistin' söylemlerinin de eyleme dönüşme vaktinin geldiği bir gerçektir. Desteklerin eyleme dönüşmesi gerçekliğinin bir örneği olarak İsrail ordusunu besleyen şirketlerin ürünlerini kullanmamak ve bu yönde bir boykot uygulamak hafife alınmayacak bir destek olacaktır. Bu doğrultuda Batı Karadeniz Üniversiteler Birliğinde yer alan 17 üniversite olarak Filistin'de işlenen insanlık suçlarına sessiz kalmamak ve zulme ortak olmamak için İsrail’e destek veren markaların ürünlerini boykot etme kararı aldığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Filistin’in özgür olduğu ve zalimlerin zulümlerinin karşılığını gördüğü yarınlara en kısa sürede kavuşmak ümidiyle."
Anadolu Üniversitesi, bünyesinde bulunan sosyal tesis ve işletmelerde İsrail menşeli ürünlerin satışını durdurma kararı aldı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlayan abluka ve saldırılarının ardından 1 ay geride kalırken, saldırılar devam ediyor. Birçok sivilin hayatını kaybettiği saldırılarda ambargo altında kalan Filistin halkı insani ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor. Çeşitli ülkelerden, ambargo uygulanan Filistin'e insani yardım malzemeleri ulaştırılmaya çalışılırken, bazı firmaların da yaşanan saldırılara ekonomik anlamda destek verildiği biliniyor. Eskişehir'de ve Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşlar ise bu firmaların boykot edilmesi gerektiğini vurgulanırken, bu sabah Eskişehir Teknik Üniversitesi, bünyesinde bulunan sosyal tesis, kantin ve yemekhanelerde Filistin'de yaşanan insanlık suçuna ekonomik anlamda destek verdiği bilinen tüm firmalara ait ürünlerin satışının yapılmaması kararı alındığına dair bir bilgilendirme yayımladı. Bu çerçevede Anadolu Üniversitesi de sosyal medya hesabından bu kararı destekler nitelikte bir paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda, ‘Üniversitemize bağlı tüm sosyal tesis ve işletmelerde İsrail menşeli ürünler ile Gazze’de yaşanan insanlık suçuna destek verdiği bilinen firmalara ait ürünlerin satışı yapılmayacaktır." ifadelerine yer verildi.