“Firmaların çeşitli gramajlarda ürettiği ürünler var. Ambalaj 100 gram yerine 80-90 grama düşürülüyor” diyen Taycı, “Böyle dönemlerde gramajlarda küçülme olur. Tüketicinin tepkisini almamak adına uygulanan bir yöntemdir. Şu ana kadar yapılan zammın yüzde 8-10 ile sınırlı kalmasının bir nedeni ‘mevcut stoklar’, diğer nedeni de düşürülen gramajlardır” ifadelerini kullandı.
Taycı, sözlerine şöyle devam etti:
“Hem kakao tozu hem kakao yağı hem de çekirdeği fiyatları geçen ay itibarıyla tarihindeki zirve seviyelere gelmişti. Kakao yağı 37 bin Euro seviyesini görmüştü. Bugünlerde yaklaşık 27 bin Euro bandında. Kakao çekirdeği ise 10 bin dolar ile zirve seviyeyi gördükten sonra 8 bin 500 dolar bandına çekildi. Fiyatlarda bir gevşeme olsa da hâlâ çok yüksek seviyelerde.”
TÜRKİYE’YE STERLİN VE DOLAR ÜZERİNDEN GELİYOR
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen ise kakaonun Türkiye’ye Sterlin ve Dolar üzerinden geldiğini; kurdaki hareketin de piyasayı etkilediğini söyledi.
Ergezen, “Kakao üretiminde Batı Afrika çok etkili. Gana ve Fildişi Sahili’ndeki üretim, toplam üretimin yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor. Geçen seneki yağışlı hava beklenenden fazlaydı. Bu da kakao ağaçlarının hastalanmasına ve böceklenmesine yol açtı. Böyle olunca da kakao rekoltesinde beklenmedik hızlı bir düşüş yaşandı. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıdı. Bu durumun Türkiye’ye yansıması kaçınılmazdı” diye konuştu.