“BTC ETF Onayı Boğanın Fitilini Ateşleyebilir”
Çözülemeyen bir düğüm haline gelen Bitcoin ETF başvuruları geçen hafta tam kabul edilme sinyalleri almaya başladık derken yine erteleme kararıyla hevesleri kursakta bıraktı. Bitcoin ilk pozitif haberde aldığı kazançları geri verdi. Bize kalan ise koca bir soru işareti: SEC neden ayak diretiyor? Kripto Masası’nda konuştuk…
Berfin ÇİPA
İşin ABC’si ile başlayalım… ETF’nin açılımı, Exchange-Trader Fund, yani Borsada İşlem Gören Fon veya Borsa Yatırım Fonu. Spot Bitcoin ETF’i kısaca yatırım fonu olarak tanımlamak mümkün. Burada en kritik nokta ise bir spot Bitcoin ETF karşılığında ETF’in değerini destekleyen fiziksel BTC’nin tutulması. Piyasada oluşan bunca heyecanın sebebi ise ETF onayıyla birlikte kripto para yatırımcılığının tabana yayılma olasılığının artması ve kripto paraların daha meşru bir zeminde işlem görme sürecinin başlaması.
Niyet temiz ancak yol meşakkatli. Yılan hikayesine dönmüş Bitcoin ETF başvurularında geçtiğimiz hafta pozitif sinyaller alıp “Oh be SEC ETF yolunu açtı” derken 7 spot Bitcoin ETF başvurusuna ilişkin erteleme kararı geldi. Kripto Masası uzmanlarına bu hafta sordum “SEC ne yapıyor böyle?”
“SANCILI BEKLEYİŞ DEVAM EDECEK”
Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu onayın 2024’te gelmesini beklediğini söyledi ve ekledi; “Grayscale’in SEC’e karşı devam eden mücadelesindeki hukuki zaferinden sonra SEC aralarında BlackRock’ın da bulunduğu 7 kurumun spot Bitcoin ETF başvurusnu ekim ortasına erteledi. Burada sancılı bekleyiş devam edecek. SEC önceden ETF başvurularını reddederken kullandığı argümanları artık kullanamayacak. Ancak SEC erteleme yapabileceği süreyi sonuna kadar kullanacak. Mevcuttaki ETF başvurularına dair kesin kararın önümüzdeki yıl mart ayında açıklanması gerekiyor. Bu zamana kadar da ETF haberlerinin piyasa hacmine ve likiditesine bağlı olarak fiyatları oynattığını göreceğiz. Piyasada ETF’lerin bu yıl içinde onaylanacağına dair görüş olsa da benim beklentim 2024 yılında onaylanacağı yönünde. Bloomberg ETF analistleri Bitcoin Spot ETF’inin 2023 yılında onaylanma ihtimalinin yüzde 75, 2024 yılında ise yüzde 95 yani neredeyse kesin olduğunu ifade ediyor.”
ETF onayının Bitcoin fiyatı üzerindeki etkisinin öneminin altını çizen Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak şunları kaydetti; “Bitcoin bir yatırım fonu ürününe dönüştükten sonra tıpkı hisse senetleri gibi spot bir fiyat üzerinden alınıp satılabilecek ve trilyon doların üzerinde bir değere sahip olan yatırım fonları pastasından payını alabilecek. Haziran ayında dünyanın en büyük fon yönetim şirketleri olan BlackRock ve Fidelity şirketleri Amerika Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu olan SEC’e spot Bitcoin ETF’i için onay başvurusunda bulunmuştu. Bu başvuru piyasalarda doping etkisi yaratmış ve Bitcoin 32 bin dolar ile yılın en yüksek seviyesini test etmişti. Ardından başka birçok yatırım fonu da Bitcoin ETF başvurusunda bulunmuştu. İki aylık bir değerlendirme sürecinin ardından geçtiğimiz hafta SEC, spot Bitcoin başvurularının hemen hepsini 15 Ekim tarihine erteledi. Bu ertelemeler ise piyasada risk iştahının daha da azalmasına ve Bitcoin’in 25 bin dolar seviyelerine geri çekilmesini sebep oldu”
“BLACKROCK ONAY ALMAYACAĞI BAŞVURUYU YAPMAZ”
ETF başvurularının son dönemde daha fazla gündeme gelme sebebinin BlackRock olduğunu söyleyen Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es; “ETF konusu hep başvuru olduğu halde son dönemde neden bu kadar çok gündeme geldiğini de konuşmamız lazım. Blackrock’un başvurusu gündeme taşıdı konuyu. Çünkü Blackrock’un bugüne kadar başvuru yaptığı ETF’lerde onay alma oranı yüzde 99. Blackrock genelde şu özelliğiyle tanınıyor; ‘onay almayacağı başvuruyu yapmaz’ ve o onayı alır. Fakat SEC’in ayak direttiğini net bir şekilde görüyoruz. Çok büyük ihtimalle SEC burada da son güne kadar erteleme hakkını kullanarak geciktirecektir. Benim beklentim 2024 yılı içerisinde Bitcoin Spot ETF’lerin onaylanması yönünde” dedi.
SEC ONAYI NEDEN GECİKTİRİYOR?
Dedeoğlu: SEC piyasada temel regülasyon netlik kazanmadan ETF onayı vermek istemiyor. Kripto para piyasasında fiyat manipülasyonun ve küçük yatırımcının parasının kullanıldığına dem vuruyor. Fiyat manipülasyonu konusunda SEC ne kadar çabuk ikna olursa ETF onayları o kadar hızlı gelecek. Ancak bu başvuran kurumsalların tek baslarına yapabilecekleri bir şey değil. Bunun için piyasaya temel regülasyonların gelmesi gerekiyor. Piyasadaki ayı piyasası koşullarında zorluk yaşayan kurum ve projelerin silinip gitmesini ve kalan sağlarla piyasada devam etmeyi istiyor. Vahşi kapitalizm kurallarını uygulamak istediğini söyleyebiliriz.
Es: SEC’in kripto paralarla alakalı olumsuz bir tutumu var. Altcoinler açısından da aynı zora koşmaları geçmiş dönemde gördük. Bu tutumu anlamlandıramıyorum çünkü SEC Başkanı Gary Gensler, kripto paraları çok yakından tanıyan bir isim. Bu göreve gelmeden evvel üniversitede kripto paralarla alakalı ders bile verdi. Blockchain ve Bitcoin’in alt yapısını çok iyi biliyor. Bir söz vardır ‘taç giyen baş akıllanır’ diye; burada nedense tam tersi olmuş durumda.
BITCOIN GRAFİĞİ NE SÖYLÜYOR?
Sevcan Dedeoğlu Bitcoin grafiğini Kripto Masası için yorumladı;
Fundstrat'in Global Danısmanı Tom Lee, CNBC ile yaptığı röportajda, spot Bitcoin onayı gelmesiyle beraber Bitcoin'e olan talebin artacağını ve Bitcoin’in azalan arzı ile beraber de Bitcoin fiyatının 185 bin dolar seviyesine ulaşacağını ifade etti.
Pantera Capital’in ağustos ayındaki raporunda ise Bitcoin fiyatının 2025 ortasına kadar 148 bin dolar seviyesine ulaşacağı öngörüldü. Fiyatın bu seviyeye yükselmesi için sıralanan katolizörler arasında Bitcoin halving, Ripple davası kararı ve BlackRock’ın Spot BTC ETF onayı kararı yer alıyor.
ETF strateji uzmanlarının genel beklentisi Bitcoin ETF onayı ile beraber Bitcoin ETF’lerine 20-30 milyar dolar arasında yatırım geleceği yönünde. Bu rakam da şu anda mevcuttaki tüm kripto para borsalarında bulunan BTC’lerin yaklaşık yarısı kadar. Dolayısıyla yüzde 50’lik hacim ve yatırım artışı görmeyi bekliyoruz. Tabii ki, bu orta ve uzun vadede gerçekleşecek. ABD’de kasım 2004’te altın destekli ETF SPDR Gold Trust ETF işleme açıldı ve başarılı bir çıkış yaptı. İlk altın destekli ETF’nin piyasaya sürülmesinden sonra altın fiyatının istikrarlı bir şekilde yükseldiğini gördük; aynı etkiyi Bitcoin için de beklemek mümkün.
BTC’nin haftalık ve logaritmik grafiğine baktığımızda kısa vadede olumsuz senaryonun devam ettiğini görüyoruz. Ağustosun 3.haftasındaki düşüşün arından BTC 24.800$ - 31.000$ bant aralığına sıkıştı. 24.800$ üzerinde kalmak kritik derecede önemli olacak. Bu destek seviyesi aşağı yönlü kırıldığı zaman Bitcoin’in yeniden 20.000$ bandını test edeceğini söyleyebiliriz. Grafikte 24.800$-31.000$ bant aralığındaki paralel kanal içinde ikili tepe formasyonu oluşmuş durumda. Bu formasyonun hedefi 19.400$ seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu kırılım devam ederse sene başından bu yana yükseldiğimiz fiyat bölgesi de düşüş formasyonu olan ‘omuz, baş, omuz’ formasyonu oluşturacak; daha da kritik bir düşüş eğilimi gösterecek. BTC için 9 haftalık hareketli ortalama seviyesi olan 28.000$ seviyesinin üzerinde kalıcılık gördüğümüzde, negatif senaryolardan pozitif senaryolara geçeceğiz. Burada da 31.000$ seviyesi direnç olarak karşımıza çıkacak.
KRİPTO PARA YATIRIMCILIĞI TABANA YAYILABİLİR
Genellikle riski seven ve enflasyondan korunurken kar etmek isteyen yatırımcı, gözünü kripto para piyasasına dikiyor. Uzmanlara göre SEC’ten onay gelirse ETF sayesinde bu durum değişebilir ve tabana yayılan bir piyasayla karşılaşabiliriz. Dedeoğlu; “ETF demek borsa yatırım fonu demek. Bitcoin spot ETF’leri onaylanırsa hele ki BlackRock gibi dünyanın en büyük yatırım şirketlerinin ürünleri arasında bu ETF’leri görürsek, bu pek çok yatırımcıyı cezbedecek, portföylerine Bitcoin ETF’leri eklemelerini sağlayacak. Böylelikle normal şekilde kripto para cüzdanı açıp, kripto para borsasında hesap açıp kripto para yatırımcısı olmayan yatırımcıların dolaylı şekilde kripto para piyasasına giriş yaptığını göreceğiz.”
Yorak ise bunu “dönüm noktası” olarak tanımladı ve ekledi; “Daha önce altın, gümüş, hisse senetleri ve borç senetleri gibi birçok finansal ürün, ETF haline getirildikleri tarihten itibaren oldukça geniş bir yatırımcı tablosuna sahip olup, hem hacim ve piyasa değeri anlamında hem de katılımcı sayısında ciddi bir artış yaşamışlardır. Bitcoin’in ETF haline getirilmesinin önemi kurumsal yatırımcı olarak ifade ettiğimiz büyük yatırım fonlarının ve kripto para yatırımı yapmak için borsalarda hesap açmak istemeyen, geleneksel yatırım hafızasına sahip yatırımcıların ETF alarak Bitcoin yatırımı yapmasının önünü açmaktır. Böylece hem güven konusunda kafasında şüpheleri olan yatırımcılar devlet ve banka desteklerini arkasında alarak kendilerini hissedecekler hem de yatırımcıların, kripto para yatırımcı sayısında yaşanacak artış ile getiri sağlama ihtimalleri yükselecek. Çok yönlü bir gelişme yaratacağı için hem fiyatlama hem de algı anlamında pozitif sürecin başlamasını sağlayabilecek olan Bitcoin ETF’lerinin onaylanması halinde bir dönüm noktası olarak görebilmek mümkün.”
Es, kurumsal güvenceye dikkat çekti; “Spot BTC ETF’lerine onay verdiğiniz zaman kurumsal anlamda bu tarafa olan yatırımı engelleyecek hukuki anlamda hiçbir şey kalmıyor. Bireysel tarafta ise ETF’ler bu işi çok daha kolaylaştırıyor. Bitcoinler kurumsal bir güvenceye bağlanmış oluyor. Bu da tabii, kurumsal yatırımın ciddi anlamda içeri girmesini sağlayacaktır. İkinci olarak da bireysel adaptasyonu çok genişletecek bir adım çünkü birçok insan güvenlik endişeleri nedeniyle bir adım uzak kalıyor piyasaya. ETF işin içine girdiği zaman şirket güvencesi adaptasyonu artıracaktır. Ekosistemde ETF başvuru onayının Bitcoin’e faydası olmayacağını düşünenler var. Bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Altın ETF’lerinin onaylandığında altın fiyatlarının nasıl yukarı yöne gittiğini hatırlayanlar olacaktır. Bitcoin altın kadar kitlesel adaptasyona sahip bir varlık değil. Bu nedenle BTC ETF onayının etkisi bana göre altından çok daha sert olacaktır. Boğanın fitilini bu onay ateşleyebilir. Tabii, fiyatın nereye kadar yükseleceğini tahmin etmek zor.”