Bir sonraki büyük sıçramaya ne kadar hazır?
Ethereum kritik 2 bin dolar direncini kırdı. Yatırımcılar şimdi çok önemli bir soruyla karşı karşıya: Bu, kripto piyasasının dibe ulaştığının bir başka göstergesi mi, yoksa daha büyük bir negatif trend içerisinde geçici bir fiyat toparlanması mı? Yatırımcı şimdilik, Ethereum Kurucusu Vitalin Buterin İstanbul’da yol haritasına ilişkin verdiği mesajlar arasında iz sürüyor.
Berfin ÇİPA
ETF ateşi kripto piyasasını canlandırmaya devam ederken, Ethereum 2 bin doları geçiyor. Yatırımcılar şimdi çok önemli bir soruyla karşı karşıya: Bu, kripto piyasasının dibe ulaştığının bir başka göstergesi mi, yoksa sadece “ölü kedi sıçraması” olarak bilinen geçici bir toparlanma mı?
Ölü kedi sıçraması, daha büyük bir negatif trend içerisinde geçici bir fiyat toparlanması ve ardından aşağı yönlü hareketin yeniden başlaması anlamına gelir.
Bu sıçrama biraz rahatlama sağlasa da gerçek şu ki şu anda çeşitli yönlerden keşfedilmemiş bölgelerde yol alıyoruz. Bunlar arasında jeopolitik manzara, ekonomik göstergeler, kripto para birimi düzenlemeleri ve Federal Rezerv'in faiz oranlarına ilişkin duruşu yer alıyor.
Sektöre aşina olanlar, en uygun zamanlarda bile dijital varlıkların kısa vadeli fiyat hareketlerini doğru bir şekilde tahmin etmenin neredeyse imkânsız olduğunu anlıyor. Bu, özellikle mevcut piyasa ortamında geçerlidir.
Yatırımcı şimdilik, Ethereum Kurucusu Vitalin Buterin İstanbul’da yol haritasına ilişkin verdiği mesajlar arasında iz sürüyor.
Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, BlackRock’un ETF başvurusuna ilişkin şunları söyledi; “BlackRock Ethereum Spot ETF başvurusu kripto para piyasasındaki ETF spekülasyonunu ETH’a çevirdi ve ETH fiyatı Temmuz 2022’den bu yana görmediği seviye olan 2 bin dolar seviyesindeki direnci kırdı. Spot ETF başvuruları onaylanırsa kripto para piyasasına daha büyük kitleler erişim sağlayacak ve piyasaya likidite girmiş olacak.”
“BLACKROCK’UN SİHİRLİ DEĞNEĞİ ETHEREUM’A DA DEĞDİ”
Layer1 altcoin yükselişinde Ethereum’un hala kötü performans gösterdiğine dikkat çeken Kripto Para Uzmanı Ozan Kara; “BlackRock’ın sihirli değneği Ethereum’a da değdi. BlackRock’ın spot BTC ETF’i beklentisi ile ralli yaşayan Bitcoin’in dominansının artığını gördük. Altcoinler istenildiği gibi performans gösteremiyordu. Ancak Solana Breakpoint etkinliği ile beraber altcoinler, SOL önderliğinde yükselişe başladı. Layer 1 egemen altcoin yükselişinde ETH, diğer altcoinlerden daha kötü performans gösteriyordu. Ethereum’a destek BlackRock’tan geldi. Haberin yayılması ile ETH 2 bin doların üzerine çıktı. BTC/ETH düşen trend rasyosunu da kırmayı başardı. Ancak hala diğer layer1 coinleri SOL, AVAX ve MATIC’e göre daha kötü performans gösteriyor. Bunun yanında Trading analitikleri, bu yukarı kırılışın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. ETH açık kontrat sayısı son dönemlerin en yüksek seviyesine çıkmışken, fonlama maliyeti uzun pozisyonlar nedeni ile son bir yılın en yüksek seviyesini gördü” dedi.
Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es yükselişte iki farklı etkenin olduğuna dikkat çekti; “Son zamanlarda hep Bitcoin ETF’lerini konuşuyoruz. Ancak iki yıldır hep aynı şeyi söylüyorum; Bitcoin’den sonra ilk kabul edilecek ETF bana göre Ethereum. Yukarı hareketlerin sebeplerinden biri ETH’nin kendi hikâyesi; piyasa döngüsü içerisinde olması gereken bir trenddi. Diğeri ise ETF beklentisi oldu. Kaldı ki Bitcoin ETF’lerinin kabul edilmesinin ardından ETF onayları Ethereum ile de sınırlı kalmayacak ve altcoinlerde de ETF hareketliliğini göreceğimizi düşünüyorum.”
GRAFİK NE SÖYLÜYOR?
Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu, Ethereum grafiğini Kripto Masası için değerlendirdi.
Ethereum fiyatının 2 bin doları aşmasıyla beraber bu seviye korunursa ilk hedef 2.400$ seviyesi olacak. Sonrasında ise ETH grafiği üzerindeki en yüksek zirve seviyesi olan 4.700$ seviyesinden başlayan ayı bayrağı formasyonun üçgen bölgesinde bir yükselen üçgen oluştuğunu görüyoruz. Bu formasyon kırılırsa hedefi 3.400$ seviyesi olacak. ETH şu anda kritik bir dönemde. ETH şu anda 2 bin dolar seviyesine tutunmaya çalışıyor. Ancak grafik şu anda üçgenin üst bandından direnç altında diyebiliriz. Eğer bu geri çekilme hareketi devam ederse ve yeniden 21 haftalık hareketli ortalama fiyatı olan 1.780$ seviyesinin aşağısına geri çekilirse burada lacivert renk ile gösterdiğimiz 2’li tepe formasyonunun oluştuğunu görebiliriz. Bu nedenle geri çekilmelerde 1.780 dolar seviyesinin aşağısına sarkma olduğunda negatif senaryoya geçiş yapacağız. Bu sefer boyun çizgisi olarak 1.550$ seviyesine doğru geri çekilmeyi takip edebiliriz.
ETHEREUM’UN 2 BİN DOLAR ALTINDAKİ SON FİYATLAMASI
Es, düzeltmelerle birlikte boğa koşusu öncesi Ethereum’da son 2 bin doların aşağısında fiyatlamaların yaşandığına dikkat çekti ve ekledi; “Bundan sonra düzeltmelerde ETH’de 2 bin doların aşağısı görülebilir. Ancak bu fiyatlama boğa öncesi son 2 bin dolar aşağısı olacaktır. Ben bir Ethereum yatırımcısı olarak ETH’nin önümüzdeki boğa rallisinde 6 bin ile 10 bin dolar arasında konuşlanacağını düşünüyorum. Satış planımı da buna göre oluşturdum. 6 bin dolarda satmaya başlayacağım, 10 bin dolarda da elimde satacak ETH kalacak şekilde bir plan yaptım.”
Kara ise;” Ben ETH’nin 10bin dolar olacağını düşünüyorum. Ethereum rakipleri ve hemen hemen aynı işi yapan projelere baktığımız da ETH’nin ucuz kaldığını görüyoruz. ETH piyasa değeri en yüksek altcoin ve en yakın rakibi BNB’nin 6 katı büyüklüğünde bir piyasa değerine sahip. Ancak ürettiği değer de çok fazla. Ethereum’un son 30 günlük geliri 140 milyon dolar civarında. BNB’nin ve Solana’nın 1milyon dolar. Ancak piyasa değeri/geliri rasyolarına baktığımızda, BNB’nin 3.7bin, Solana’nın 2.2bin olduğunu görüyoruz. Değer ne kadar büyük ise o coin fazla değerlenmiş olarak yorumluyoruz. ETH’de bu oran sadece 145. Ethereum’un bu kadar değer yaratmasına rağmen daha az değerlendiğini görüyoruz. İşte bu yüzden 10 bin dolara ulaşacağını düşünüyorum. Öte yandan Standard Chartered’ın $ETH 2026 yılında 8 bin dolar beklentisini ve Bitcoin'in 175 bin dolar olması durumunda, Ether'in 26-35 bin dolar arasında fiyatlanabileceğine dair tahminlerini hatırlatarak; 10 bin dolar seviyesinin fazla abartılı bir değer olmadığını söylemek isterim” şeklinde konuştu.
ETH HOLDERLARINDA SON DURUM NE?
Kara: Ethereum dağılım olarak BTC’den sonra en geniş dağılama sahip kripto paralardan birisi. En çok ETH sahip 1.000 cüzdan toplam arzın yüzde 2.64’ünü oluşturuyor. Bu oran kripto paralarda yüzde 50’lere çıktığını görüyoruz. O yüzden yüzde 5’in altı gayet sağlıklı. Bunun yanında bu, top 1.000 cüzdanın uzun dönemli olarak ETH’i tuttuklarını ve işlem miktarlarının azaldığını da söyleyebiliriz. Birleştirme ve güncelleme sonrası ETH stake miktarında önemli artışlar gördük. Bu sayede yatırımcılar ETH’lerini stake edip karşılığında DEFI tarafında kullanabilecekleri değeri ETH’a çıpalı coin alabiliyorlar. Bu ETH holder olma cazibesini artıran önemli bir geliştirme.
Dedeoğlu: Ethereum adreslerinin yüzde 75’e yakını fiyatın 2bin dolar seviyesine yükselmesiyle kâra geçti. 10 Kasım 2021 tarihinde ETH fiyatı 4 bin 700 dolar civarındaydı; 10 binden daha fazla ETH bulunduran adres sayısı ise 1.179 idi. (Mavi çizgi) O zamandan bu yana büyük adreslerin satış yaptığı bir süreç yaşadık. ETH fiyatı 1500$ seviyesine indiğinde 10 binden daha fazla ETH bulunduran adresler alım yapmış olsa da henüz büyük alımların yapılmadığını görüyoruz. Bu da yükseliş için daha yerimiz olduğunu gösteriyor.
ETH’NİN YOL HARİTASI
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin bu hafta İstanbul’da düzenlenen ETHGünü’ne katıldı. Etkinlikte konuşan Buterin; “İşlem ücretlerini düşürmemiz gerekiyor, ETH’nin güncel yol haritasını çok yakında paylaşacağız” dedi. ETH’da işlem ücretleri ve ölçeklenebilirlik tartışmalarının hızlandığı bu günlerde Buterin’in dikkat çeken açıklamasıyla ilgili düşüncelerini masaya sordum. Es, Ethereum’un iki kritik problemi var dedi ve ekledi; “Birincisi işlem ücretleri ikincisi ETH ağının ölçeklenebilirliği, yani hızı. ETH’nın rakiplerinin beslendiği alan da burası; bu alanlardaki sorunları çözeceklerini iddia ederek, Ethereum’a rakip oluyorlar. Fakat ETH topluluğu da bu problemleri çözmek için canla başla çalışıyor. Önümüzdeki süreçte önemli güncellemelere tanıklık edeceğiz. Bunlar ETH’ın fiyatlanmasına katkıda bulunacak gelişmeler. Ben BTC ile ETH karşılaştırılmasında hep aynı örneği veriyorum. Ethereum tamamlanmamış bir ağ, Bitcoin tarafında da güncellemeler yapılıyor ama bu güncellemeler ağı ayakta tutmak için yapılıyor. Fakat ETH yarım bir ağ, teknolojik anlamda gidecek çok yolu var. Önümüzdeki süreçte bu güncellemeler ETH fiyatına ciddi etkileri olacağı için Bitcoin’den daha fazla yükselebileceğini düşünenlerdenim.”
Kara; “Layer2’ler ile saniyede yaklaşık 12 işlem geçen ETH ağında 5 katına yakın bir ölçeklenme ile 60 yakın işlem geçebiliyor. Tabii, bu hala rakiplerin çok altında bir performans ve önümüzdeki dönemlerde yapılacak yükseltmeler ile saniyedeki işlem sayısı 100 bin adede çıkabilecek. Layer2’ler artık bireysellerin kullandığı blokzincir olacakken, Ethereum’daki işlemleri Layer2 blokzincirleri oluşturacak. Daha basit anlatım ile ETH toptan işlemler için kullanılacak. Yükseltmeler ile Layer maliyetleri azalacak ama ETH işlem maliyetinin oluşacak talep ile artmasını bekliyorum. Bu da Ethereum’u daha değerli kılacak. Yakılan ETH miktarı artarak daha deflasyonist bir yapıya girecek” dedi.
ETH BTC’Yİ GEÇER Mİ?
Es: Ethereum’un fiyatlarının en şaşaalı günleri, yani 6 ETH’nin 1 BTC yaptığı günler… Bu, kripto ekosistemi içerisinde en önemli tartışmalardan birisidir: ETH market büyüklüğünde Bitcoin’i geçebilir mi? Ben buradaki paritenin ETH lehine değişeceğini düşünenlerdenim. Ethereum market büyüklüğü olarak Bitcoini geride bırakabilir mi? Buna evet demek duygusal bir yanıt olur. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim önümüzdeki boğa rallisinde ETH BTC’den çok daha fazla fiyatlanacak.
YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Dedeoğlu: Ethereum emtia, değer saklama aracı ve finansal varlık özelliklerini aynı anda sağlayan tek varlık sınıfı olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın bilgisayarı olma yolunda ilerliyor. Grafik üzerinde en dipten almak her zaman mümkün olmayabiliyor çünkü fiyatlar düştükçe insanlar alım yapma cesaretini kaybediyor. Bu nedenle ortalama dolar maliyeti olarak bilinen periyodik olarak belirli dönemlerde alıp uzun vadede alım maliyetini düşürmeyi hedeflemek, ETH için en uygun strateji olabilir.
Es: Ethereum yatırımcısı Bitcoin haricinde altcoin yatırımcısı arasında daha garanti yatırımcıdır. 50x 100x peşinde koşmayan daha ayakları yere basan yatırımcılardan oluşuyor. İçerde yatırımcı sayısı arttıkça aldığınız risk oranı daha da azalıyor. ETH’nin boğa rallisinde büyük bir patlama yapacağını düşünüyorum. Bu patlamanın da iki temel sebebi olacak. ETF’lerin Ethereum tarafına yansıması ve Ethereum’un kendi içerisinde yapacağı güncellemeler. ETH’nin kullanımının artmasıyla beraber tekrar deflasyonist yapının devam edeceğini göreceğiz bu da önemli bir şey kripto varlık için. Bu yönüyle bakılınca Ethereum’un önümüzdeki boğa rallisine damgasını vuracağını düşünüyorum.
Kara: Bir ETH yatırımcısı olarak, ETH geleceğinden çok umutluyum. Ancak Ethereum tek başına bir anlam ifade etmiyor. Onu değerli kılan üzerine inşa edilen Dapp ve Layer2’ler. Bu yüzden Ethereum yatırımlarımı Layer2 coinleri ile çeşitlendiriyorum. Ancak bu Ethereum riskimi dağıtmaya yetmiyor. ETH geleceğinin beklentimin altında kalması durumunda onun üzerine inşa edilen uygulama ve platformların değeri de azalacak. Bunun için az da olsa diğer blokzincir coinleri ile sepetimi genişletmeyi tercih ediyorum. Ethereum yerini bir blokzincir alacak ise onun değeri çok daha fazla artacağı için az bir pay ayırmam yeterli oluyor. Bu coinlere örnek Solana ve Avax’ı verebilirim. Bir de ETH yüzde 4 civarı yıllık bir getiri sağlıyor. Bundan ne kadar az Ethereum’un olsa da faydalanmak mümkün.