Dolar/TL bugün ne kadar? (19 Eylül 2024 dolar - Euro fiyatları)

Yatırımcılar ve vatandaşların iç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip ettiği altın ve döviz kurundaki son ve güncel veriler merak ediliyor. Peki, dolar - Euro fiyatları bugün kaç lira? Güncel dolar fiyatları ne? İşte 19 Eylül 2024 Perşembe gününe ilişkin döviz kuru fiyatları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Dolar/TL bugün ne kadar? (19 Eylül 2024 dolar - Euro fiyatları)

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 34,0920 seviyesinden işlem gördü. 

Dün yatay seyreden dolar/TL, günü önceki kapanışın hemen altında 34,0763'ten tamamlamıştı.

Dolar/TL, saat 10:30 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 34,0920'den işlem görürken, aynı dakikalarda Euro/TL yüzde 0,5 yükselişle 38,1040'tan, sterlin/TL yüzde 0,2 artışla 45,1830'dan satıldı.

Dolar endeksi de önceki kapanışın yüzde 0,3 altında 100,7 seviyesinde karşılık buldu.

Fed, 4 yıl sonra ilk kez faiz indirdi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından varlık fiyatlarında oynaklık artarken, bugün gözler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.

Dün, Fed politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına getirdi.

Analistler, faiz kararı sonrasında piyasalarda oynaklığın artmasının dikkati çektiğini belirterek, ABD'de pay piyasalarında, karara ilk tepkinin olumlu olmasına karşın, resesyon endişelerinin devam etmesiyle satıcılı bir kapanış gerçekleştiğini söyledi.

Ekonomik görünüm belirsiz

Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelere göre ekonomik aktivitenin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiğinin görüldüğü aktarılarak, istihdam kazanımlarının yavaşladığı ve işsizlik oranının yükseldiği ancak düşük kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Ekonomik görünümün belirsiz olduğu kaydedilen açıklamada, her iki taraftaki risklere dikkat edildiği vurgulandı.

Fed'in gelecek döneme ilişkin tahminleri de açıklanırken, projeksiyonlar, bankanın bu yıl 50 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini ortaya koydu.

Fed projeksiyonlarına göre enflasyon tahminleri ise bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 2,3'e, 2025 için yüzde 2,3'ten yüzde 2,1'e düşürüldü.

Powell'ın açıklamaları

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin ise arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirimi kararının politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine olan artan güveni yansıttığını ifade etti.

ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ve son iki yılda hedeflere doğru önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının eski "aşırı ısınmış" haline kıyasla "soğuduğunu" ve enflasyonun önemli ölçüde azaldığını kaydetti.

Fed sonrası gözler TCMB'de 

Yurt içinde TCMB'nin para politikası kararları yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.

Beklenti anketlerinde ekonomistlerin tamamı, eylül ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

Günün geri kalanında, yurt içinde ayrıca haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere'de BoE'nin faiz kararı, ABD'de cari işlemler dengesi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, öncü endeks ve ikinci el konut satışlarının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 100 seviyesinin destek, 101 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

 

Finans
Bu konularda ilginizi çekebilir