Borsa İstanbul'da sert düşüş: devam edecek mi?

Borsada hareketli seanslar devam ederken; BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 3'ü aştı. Bankacılık endeksinde ise düşüş yüzde 4'e yaklaştı. Yusuf Kavak, ekonomim.com'a değerlendirdi. Özgür Demirtaş ise, küçük yatırımların mağduriyetine dikkat çekerken; "8 Milyon tane ufacık yatırımcıyı Borsaya çektiniz. Aldırdınız sonra panikle aşağıdan sattırdınız. Zarar etti insanlar. Yazık Değil mi?" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsa İstanbul'da sert düşüş: devam edecek mi?

İSTANBUL / EKONOMİ

Borsa İstanbul'da sert kayıplar yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti. BIST 100 endeksinde kayıp gün içinde yüzde 4'ün üzerine çıkarken, endeks günü yüzde 3,87 düşüşle tamamladı. Bütün endeksler negatif tarafta hareket etti; bankacılık endeksinde kayıp gün içinde yüzde 5'e kadar yaklaştı.

Uzmanlar, Gübre Fabrikaları’na SPK’nın yüzde 300’lük bedelsiz sermaye artışına izin vermemesi ve SPK’nın bu kararı ‘Şirketin bağımsız denetim raporundaki sınırlı olumlu görüşe dayanak olan ve bağlı ortaklıkları Razi Petrochemical Co.'nun taraf olduğu davaya ilişkin olarak karşılık ayrılıp ayrılmayacağının konsolide finansal tablolarında yarattığı belirsizlik nedeniyle, olmayan kaynaktan sermaye artırımına yol açma riski ve muhasebenin ihtiyatlılık ilkesi de dikkate alarak” verdiği açıklanmasının ardından borsanın algısının bozulduğunu ve Noel tatilinden dolayı birçok borsanın kapalı olmasıyla yabancı yatırımcının işlemlerde yer almamasının borsayı baskıladığını belirtiyor.

Borsa İstanbul'un aralık ayındaki düşüşü yüzde 9'a yaklaşırken; aylık bazda Sınai endeksi yüzde 14, Gayrimenkul endeksi yüzde 13Ulaştırma endeksi yüzde 12 oranında en fazla değer kaybeden endeksler oldu. Diğer taraftan, aralık ayında halka arz şirketlerinin performansındaki bozulma da dikkat çekiyor. Son dönemdeki işlem hareketleri, 'Tavan tavan yükselişler sona mı eriyor?' tartışmalarını gündeme getirdi. 

Borsada kayıp derinleşti

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,41 değer kaybıyla 7526 puandan başlarken; 7208 - 7526 bant aralığında hareket etti. Endeks, kapanışta yüzde 3,87 kayıpla 7264 puanda bulundu. Bütün endeksler değer kaybında hareket ederken; bankacılık endeksi gün sonunda yüzde 3,71 ve holding endeksi yüzde 3,72 geriledi.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 7500 ve 7400 puan destek, 7600 seviyesi direnç konumunda bulunuyor.

Cuma günü, satış ağırlık bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 2,67 değer kaybederek 7557 puandan tamamlamıştı.

Borçok şirket taban ve taban fiyata yakın hareket ederken; en çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Tüpraş, Kuzey Boru, Türkiye İş Bankası (C)​​​​​​​ ve Akbank oldu.

Borsadaki düşüş devam eder mi?
Yusuf Kavak - Alnus Yatırım Araştırma Müdürü

Borsa İstanbul Ulusal 100 Endeksinde geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz yukarı yönlü ataklar, 3 Ekim’den başlayan düşen trend karşısında etkisiz kalmıştı. Öyle ki, 28 Kasım, 6 Aralık ve 18 Aralık tarihlerinde hep bu trende çarpıp aşağı geldik. Son olarak 18 Aralık’tan başlayan düşüş hareketi, son iki işlem gününde derinleşmiş durumda.

Özellikle de, bugün itibariyle 7400 kritik destek bölgesinin de altına indik. Günün kapanışında bu bölgenin altına kalıcılık devam edecek olursa (ki, 4 Ağustos’tan bu yana 7400 altında kapatmadık ve 7400 seviyesinden defalarca tepki aldık); teknik olarak satıcılı seyrin devam etmesi beklenebilir. Bu durumda da, 7220-7100 arasındaki destek bariyerini takibe alabiliriz. İlerleyen süreçte 7100 seviyesi altına da inecek olursak; şu sıralar 6850 civarından geçen ve 7 ay önce buradan tepki aldığımız 200 günlük EMA (Üssel Hareketli Ortalama) bölgesine doğru satışlar derinleşebilir. Endeksi etkileyecek büyük bir olumsuz haber akışı ortaya çıkmazsa; 2021 Ekim başından bu yana altında kapanış görmediğimiz 200 günlük EMA’nın alım için uygun bölge olabileceğini düşünmekteyim.

Özgür Demirtaş: Yazık Değil mi? Günah Değil mi? Haksız mıyım? 

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından borsadaki küçük yatırımların mağduriyetine ilişkin paylaşımda bulundu. Demirtaş'ın paylaşımı şöyle:

"Twitter'da bir sürü Borsa hesabı var. Hepsi demiyorum ama bir kısmı, Borsa İstanbul'daki Küçük Yatırımcıların halini söylediğim zaman, Yok En dipte söyledi, Yok ters indikatör vs vs diyorlar.

Çıkarları var. Kendileri Maldalar. Kimse Satmasın. Malları yükselsin istiyorlar. Bu Vicdani açıdan sorunlu bir durum.

Evet Borsa bundan sonra Yükselebilir de. AMA Kardeşim Adı üstünde Küçük Yatırımcı, Panik yapan Yatırımcı. Borsa böyle düşünce satan yatırımcı...

8 Milyon tane ufacık yatırımcıyı Borsaya çektiniz. Aldırdınız sonra panikle aşağıdan sattırdınız. Zarar etti insanlar. Yazık Değil mi? Günah Değil mi? Haksız mıyım? Allah aşkına Haksız mıyım?"

Borsa Haberleri