Borsa 9 bin puanın üzerine geri döndü

Son 7 işlem gününde yaklaşık yüzde 11 düşen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında yükselişini güçlendirdi. Endeks günü yüzde oranında yükselişle puandan tamamlarken, haftalık bazda kayıptan kaçamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsa 9 bin puanın üzerine geri döndü

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,37 oranında 211,11 puan değer kazanarak   9.109,34 puandan tamamladı. 

Güne yükselişle başlayan endeks, günün ilk yarısında karışık bir seyir izlerken, günün ikinci yarısında kazançları artırdı. BIST 100 endeksi, son 7 işlem gününde ekside kapatırken, haftanın son işlem gününü yükselişle kapatmasına karşın, haftalık bazda kayıp oranı yüzde 6,83 oldu.

Toplam işlem hacmi 73,35 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 4,25, sanayi endeksi yüzde 1,68 oranında değer kazandı.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,80 ile sigorta, en çok gerileyen ise yüzde 2,48 ile iletişim oldu.

Endekse dahil hisseler içinde gün boyunca en çok değer kazanan yüzde 10 oranında yükselişle tavan olan Oba Makarnacılık (OBAMS) ile olurken, en çok değer kaybeden de yüzde 3 oranında düşen Papilon Savunma (PAPIL) oldu.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.850 ve 8.700 puanın destek, 9.000 ve 9.100 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor.

Küresel piyasalarda neler etkili oluyor?

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'daki gerilim ve ABD'de açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye yönelik karışık sinyaller vermesiyle temkinli bir seyir izlenirken, bugün ABD'nin istihdam raporundaki veriler yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik iyimserlikler devam ederken, bugün istihdam piyasasına ilişkin verilerden alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği öngörülüyor.

Analistler, yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlarını takip ederken, gelecek hafta da piyasaları yine yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor.

Önemli verilerin yanı sıra, merkez bankalarından faiz kararları, tutanaklar ve yetkililerin konuşmalarının olduğu bir hafta yaşanacak.

Veri gündeminde yurt içinde sanayi üretimi, işsizlik oranı ve cari işlemler dengesi öne çıkarken, yurt dışında analistler özellikle ABD'den gelecek tüketici fiyatlarına odaklanacak

Yurt içinde öne çıkan diğer veriler; Hazine nakit dengesi, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları, İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi, inşaat maliyet endeksi, ciro endeksleri, ticaret ve perakende satış rakamları olacak.

Hazine ihaleleri ve "Piyasa Katılımcıları Anketi" de gündemde önemli bir yer oluşturuyor.

Yurt dışında, ABD'den NFIB küçük işletmeler endeksi, dış ticaret, toptan stoklar, üretici fiyatları, Michigan tüketici güven endeksi, Almanya'dan fabrika siparişleri, sanayi üretimi, dış ticaret, tüketici fiyatları, Brezilya'dan enflasyon, Euro Bölgesi'nden Sentix yatırımcı güven endeksi, perakende satışlar, İngiltere'den GSYH, sanayi üretimi, inşaat üretimi, hizmet üretimi ve dış ticaret ve Japonya'dan cari işlemler dengesi, reel ücretler öncelikli olarak takip edilecek.

Güney Kore, Kazakistan, Yeni Zelanda ve Hindistan merkez bankalarının faiz kararlarının yanı sıra, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avustralya Merkez Bankası (RBA) tutanakları da takvimde yer alıyor.

ABD'de üçüncü çeyreğe ilişkin "bilanço dönemi" de haftanın son günü itibarıyla başlayacak.

 

Borsa Haberleri