5 yıl sonra ilk kez görüldü: Borsa haftayı kayıpla tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,61 oranında değer kaybıyla 9.821,96 puandan tamamladı. Haftayı kayıpla tamamlayan endekste, 5 yıl sonra ilk kez 4 haftalık kayıp serisi görüldü.
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre günü yüzde 1,61 oranında 161,02 puan düşüşle, 9.821,96 puandan tamamladı. Gün boyu en yüksek 10.055,12 puandan işlem gören BİST 100 endeksinde en düşük seviyeden kapanış yapılırken, toplam işlem hacmi yaklaşık 76 milyar lira oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 2,22, sanayi endeksi yüzde 1,27 oranında değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,53 ile ulaştırma, en çok kaybettiren yüzde 2,54 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.
Endekse dahil hisseler içinde gün içinde en çok yükseliş gösteren yüzde 6,36 ile Şekerbank (SKBNK) olurken, en çok düşen de yüzde 5,62 ile Aksa Akrilik (AKSA) oldu.
5 yıl sonra haftalık kayıp serisi
Borsa İstanbul'da BİST 100 endeski son olarak 24 Mayıs 2019'da 5 haftayı kayıpla tamamlarken, 5 yıl sonra ilk kez benzer bir düşüş serisi görüldü. 5 yıl önce, 5 haftalık kayıp serisinde yaklaşık yüzde 11 seviyesinde düşüş görülmüştü.
BİST 100 endeksi son 4 haftayı negatif tamamlarken, değer kaybı yaklaşık yüzde 12 oldu. Endekste, 12-16 Ağustos haftası boyunca değer kaybı ise yüzde 0,86 oldu.
Haftaya piyasalarda TCMB faiz kararı, Fed tutanakları ve Jackson Hole bekleniyor
Piyasaların gözü gelecek hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararında olacak. Yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) FOMC toplantı tutanakları ve Kansas City fed tarafından her yıl Jackson Hole'da düzenlenen konferanslar yakından izlenecek.
Yurt içinde veri gündeminde, işgücü istatistikleri, kısa vadeli dış borç, tarımsal girdi fiyatları, yurt dışı üretici fiyatları, motorlu kara taşıtları istatistikleri, tüketici güven endeksi, finansal hizmetler güven endeksi ve yabancı ziyaretçi sayıları öne çıkıyor.
Yurt dışında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) öncü verilerinin yanı sıra; ABD'den ikinci el konut satışları, Kansas Fed imalat endeksi, yeni konut satışları, Almanya'dan üretici fiyatları, Avustralya'dan işsizlik oranı, Euro Bölgesi'nden tüketici fiyatları, Japonya'dan çekirdek makine siparişleri, tüketici fiyatları takip edilecek.
Faiz tarafında ekonomistler, Çin, İsveç, Tayland, Endonezya, İzlanda ve Paraguay merkez bankalarının kararlarına odaklanacak.