Borsada bankalar coştu, endeks haftayı yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,08 oranında sınırlı bir düşüşle başlarken, günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket etti. Endeks günü yüzde 2,67 oranında 238,69 puan yükselişle 9.184,82 puandan tamamladı. Endeks, 7 işlem gününün ardından yeniden 9 bin puan seviyesinin üzerine çıkarken, haftayı da değer kazancıyla tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsada bankalar coştu, endeks haftayı yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün ABD’de Donald Trump’ın Başkan seçilmesinin kesinleşmesiyle yükselişe geçerken, bugün de Enflasyon Raporu sunumu sonrasında yükselişini sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gazetecilere yaptığı açıklamalarda, faiz ve enflasyona yönelik değerlendirmeleri yakından izlendi.

Geçen haftayı değer kaybıyla tamamlayan endeks, bir hafta aradan sonra yine haftalık bazda yükselerek geçen haftanın kapanışına göre yüzde 3,37 oranında artış gösterdi.

Endeks, haftanın son işlem gününü yüzde 2,67 oranında değer kazancıyla, 7 işlem gününün ardından 9 bin kritik direncinin üzerine çıkarak 9.184,82 puandan tamamladı. İşlem hacmi 100 milyar TL’nin üzerine çıkarken, BIST 100 endeksi 8 Kasım Cuma günü 9.195,83 ile 8.927,94 bandında işlem gördü.

Sektörler içinde en çok yükselen yüzde 5,20 ile bankacılık olurken, Enflasyon Raporu’nda da enflasyona yönelik değerlendirmelerde öne çıkan gıda sektörü endeksi yüzde 0,04 ile tek değer kaybeden sektör endeksi oldu.

BIST 100 endeksine dahil hisseler içinde haftanın son işlem gününde en çok yükselen yüzde 9,35 ile Kontrolmatik (KONTR) olurken, en çok düşen de yüzde 7,05 oranında değer kaybeden Ülker Bisküvi (ULKER) oldu.

Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.250 puan direnç, 8.900 ve 8.850 seviyeleri de destek konumunda izleniyor. 

Yoğun gündemli hafta geride kaldı

Piyasalarda bu hafta önemli verilerin yanında yoğun bir gündem de odak noktasında yer aldı.

Yurt içinde piyasalar, haftaya enflasyon verileriyle başlarken, haftayı Enflasyon Raporuyla sonlandırdı. Yıl sonu hedeflerde değişkenlikler görüldü.

Yurt dışında ise ABD öne çıktı. ABD’de gelecek 4 yıl Başkanlık koltuğuna oturmaya net bir sonuçla Donald Trump’ın hak kazanması piyasalarda oynaklığı artırırken, borsalarda ralli yarattı. Fed’in faiz indirimini sürdürmesi de seçimlerin ardından Powell’ın açıklamalarıyla yakından izlendi.

Enflasyon tahminleri güncellendi

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın sunum yaptığı Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı takip edildi.

Karahan, "Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceğimizi esas aldık. Ayrıca, ekonomi politikalarındaki eş güdümün de artarak devam edeceğini tahminlerimize yansıttık." dedi.

2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncellediklerini açıklayan Karahan, enflasyonun 2026 sonunda yüzde 12'ye gerileyeceğini öngördüklerini söyledi.

Piyasaları veri odaklı bir hafta bekliyor

Çok yoğun ekonomi ve siyasi gündeminin yaşandığı bir haftanın ardından, gelecek hafta piyasaları görece daha sakin ve veri odaklı bir hafta bekliyor.

Yurt içinde sanayi üretimi, işsizlik oranı, ödemeler dengesi ve Merkezi Yönetim bütçe dengesi öne çıkarken, yurt dışında ABD tüketici fiyatları yakından izlenecek.

Yurt içinde, ciro endeksleri, perakende satışlar, inşaat maliyetleri, konut satışları, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve "Piyasa Katılımcıları Anketi" de takip edilecek.

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin konsolide finansal raporlarını gönderimi haftanın ilk günü sona eriyor.

Yurt dışında, ABD'den üretici fiyatları, perakende satışlar, ithal fiyatları, New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi, işletme stokları, Almanya'dan tüketici fiyatları, ZEW endeksi, Çin'den sanayi üretimi, konut satışları, perakende satışlar, işsizlik oranı, Euro Bölgesi'nden GSYH, İngiltere'den işsizlik oranı, GSYH, sanayi üretimi, dış ticaret, Japonya'dan üretici fiyatları, GSYH, sanayi üretimi takvimde yer alıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporları da özellikle enerji piyasası işlemcileri tarafından dikkatle izlenecek.

Borsa Haberleri