Borsa 8 bini test etti: Bankacılık endeksi hızlı yükseldi

Borsa İstanbul, jeopolitik riskin de artmasıyla geçtiğimiz 2 haftada sert satıcılı seyrederken, 2 gündür hızlı yükselişte. BIST 100 endeksi, yeniden 8000 puanın üzerini test etti; bankacılık endeksinde yükseliş gün içinde yüzde 6'yı aştı. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Başak Kara, borsadaki yukarı yönlü hareketin sebeplerini ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsa 8 bini test etti: Bankacılık endeksi hızlı yükseldi

İSTANBUL / EKONOMİ

Geçtiğimiz hafta 7500 puanın altını test eden Borsa İstanbul, iki gündür hızlı yükselişte. BIST 100 endeksi, 4 işlem günü aradan sonra yeniden 8000 puanın üzerini görürken; dün günü yüzde 3'e yakın kazançla tamamlayan bankacılık endeksinde artış gün içinde yüzde 6'nın üzerine kadar taşındı. Bankalardan beklenen yüksek kâr getirileri endeksi desteklerken; dikkatler perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak olan faiz kararında olacak. Medyan beklenti bankanın 500 baz puanlık faiz artırımına gitmesi yönünde.

Yabancı ilgisi ve para girişi olduğunu söyleyen uzmanlar, hafta genelinde 8000 seviyesinin ana direnç noktası olarak takip edileceğini belirtti. Diğer taraftan, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalarla ilgili gelebilecek olumlu haberlerin endekse katkı sağlaması bekleniyor.

Bankacılık endeksinde sert yükseliş

Borsa İstanbul 4 işlem günü aradan sonra yeniden kritik seviye olan 8000 puanın üzerine taşındı. Açılışta yüzde 0,60 değer kazanarak 7797 puana çıkan BIST 100 endeksi, gün içinde 7765 - 8014 bant aralığında hareket etti. Endeks, kapanışta yüzde 3,10 artışla 7990 puanda işlem gördü.

Bankacılık endeksinde hızlı yükseliş 2 gündür devam ediyor. Bugünkü işlemlerde primli seyir günün ikinci yarısında hızını artırırken, yüzde 6'nın üzerine kadar çıktı. Açılışta bankacılık endeksi, yüzde 1,09 ve holding endeksi yüzde 0,52 artış kaydederken; gün sonunda ise sırasıyla yüzde 5,19 ve yüzde 2,17 yükselişle hareket etti.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 7900 ve 8000 seviyeleri direnç, 7650 ve 7500 puan destek konumunda bulunuyor. 

Borsa İstanbul neden yükseliyor?
Başak Kara - İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

İsrail-Filistin arasında yaşanan gerginliğin tırmanmaması ve şuana kadar açıklanan bilançoların güçlü gelmesi borsayı destekliyor. Özellikle bankacılık endeksinde alımlar hız kazanıyor.

26 Ekim’de PPK toplantısı yapılacak. Kademeli faiz adımlarıyla birlikte sıkılaşma sürecinin devam etmesini bekliyoruz. Piyasa beklentisi 500 baz puan artış olacağı yönünde. Dolayısıyla ekonomi yönetiminin normalleşmesi piyasa üzerinde etkili oluyor. Diğer taraftan bankaların hem güçlü net kâr beklentisi hem de iskontolu fiyatlanmaları etkili olmuş gözüküyor.

Bir diğer önemli etken ise, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ı kapsayan Körfez turu devam ediyor. Dolayısıyla buradan gelebilecek fon akışı beklentisi Borsa İstanbul’u destekliyor olabilir.

Teknik olarak baktığımızda, yukarıda 8000-8200 seviyeleri güçlü direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Buna karşın 7400 seviyesi aşağı yönde kırılmadıkça satışların bu seviyeden karşılanmasını beklemekteyiz. Bankacılık endeksi 22 günlük hareketli ortalamasından güç almasıyla birlikte yukarıda 8640 ve 9000 seviyeleri güçlü direnç bölgesi olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise, 8000 ve 7700 seviyeleri destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Borsa Haberleri