Borsa 7 bini gördü, CDS geriliyor

Yeni ekonomi yönetiminin adımları ve son atamaların yankıları sürüyor. Borsa, psikolojik seviye olan 7000 puanı aştı. Dolar ve Euro'da ılımlı çıkış sürerken, Türkiye'nin CDS'i 400 baz puanın altına sarktı. GCM Yatırım Araştırma Müdürü Ayyıldır, ekonomim.com'a yaptığı değerlendirmede "Çizilen pozitiflik gelecek dönemde yabancı girişlerinin devam etmesi beklentisini artırabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Borsa 7 bini gördü, CDS geriliyor

Şenay ZEREN

Merkez Bankası (TCMB), Başkan Hafize Gaye Erkan'ın ilk, yılın ise üçüncü Enflasyon Raporu'nda 2023 enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı. Ekonomistler, yeni dönemin ilk enflasyon raporu için 'daha gerçekçi' değerlendirmesinde bulundu. Ardından dün gece Merkez Bankası başkan yardımcılarına Osman Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve Fatih Karahan atandı. Ekonomistler ve piyasa profesyonelleri, tecrübeleriyle tanınan 3 ismi de oldukça olumlu karşıladı. Bu sürpriz atamalardan piyasa da memnun görünüyor. Türkiye'nin CDS'i düşerken, borsa yükselişine hız kesmeden devam ediyor.

Borsa İstanbul 7000 puanı aştı

Haftayı değer kazancıyla tamamlamaya hazırlanan Borsa İstanbul, böylelikle 6 haftadır aralıksız yükselerek yılın en güçlü tırmanışını gerçekleştiriyor. BIST 100 endeksi, bugünkü işlemlerde psikolojik seviye olan 7000 puanın üzerini test etti ve gün içi zirvesini 7096 puana çıkardı. Endeks, günü yüzde 3,08 yükselişle 7067 puandan tamamlarken, kapanış rekorunu da yukarı çekti. Ayrıca Borsa İstanbul'da işlem hacmi 200 milyar TL'nin üzerine çıktı.

Bankacılık endeksi de güçlü yükselişini sürdürürken; kapanışta yüzde 6,24 oranında artışla 6412 puanda bulundu ve rekorunu yeniledi. Endeksteki yükselişte, beklentilerin üzerinde gelen banka kârları ve TCMB tarafında yapılan ve olumlu karşılanan atamalar ile birlikte yabancı girişindeki olası artış etkili oluyor.

Koç Holding'in gerçekleştirdiği Yapı Kredi hisse satışına uluslararası fonlardan 5 kattan fazla talep geldiği ve 40 kadar uluslararası kurumsal yatırımcıya tahsis yapıldığı açıklamasıyla, hisseler sert yükselirken, Koç Holding tavan fiyata ulaştı. Koç Holding günü 134,20 TL'den, Yapı Kredi Bankası ise yüzde 5,76 artışla 13,95 TL'den tamamladı.

Dolar/TL'de ılımlı yükseliş var

Dolar kuru, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 26,93 TL'de hareket ederken, haftanın son işlem gününde en yüksek 26,9870 TL'yi gördü. Ilımlı yükselişine devam eden kur, Türkiye piyasalarının kapanış saati olan 17.30 itibarıyla yüzde 0,18 artışla 26,9430 TL'de işlem gördü.

Euro/TL ise, gün içinde 29, 7810 TL'de işlem görürken, şu dakikalarda yüzde 0,44 artışla 29,7319 TL'de bulunuyor. 

Türkiye'nin CDS'i 400 baz puanın altına geriledi

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takasında (CDS) gerileme sürüyor. Bu düşüşte yeni ekonomi yönetimi ve verdiği mesajlar etkili.

Türkiye'nin risk primi, Kasım 2021 tarihinden bu yana ilk kez 400 baz puanın altına gerilerken; 17.19 itibarıyla 390 baz puanda hareket etti. CDS, dün son işlemlerde, 422 baz puanda bulunmuştu. Böylelikle, Türkiye'nin CDS'inde son iki gündeki düşüş 40 baz puanı aştı. 

Çizilen pozitiflikle yabancı girişleri artabilir
Kudret Ayyıldır - GCM Yatırım Araştırma Müdürü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyon ile mücadele noktasında önce kademeli faiz artış stratejisi daha sonra da yıl sonu enflasyon beklentilerine yönelik sergilediği rasyonel revizyon, enflasyon ile mücadele noktasında niyet açısından piyasalara önemli mesajlar vermektedir. Seçim sonrasında yüzde 27'li oranlardan 30'lara yaklaşan yabancı yatırımcı oranı artışı da bu değişimin en canlı örneğidir.

Merkez Bankası Başkanı değişimi sonrasında özellikle faiz kararlarında üyelere yönelik gelecek dönemde bir değişim olacak mı hususuna cevap ararken resmi gazetede 3 başkan yardımcısının değiştiği haberi yer almaktadır. Mevcut değişimde yer alan isimlerin piyasa dinamikleri açısından bilirinirliği ve enflasyon ile mücadele konusundaki mevcut mücadelenin güçlü yeni üyelerle pekişme beklentisi gelecek dönemde yabancı tarafındaki girişin de devam etmesini sağlayabilir.

Özellikle son dönemde kur hareketi, enerji maliyeti, ücret artışları gibi önemli kalemlerde oluşan yukarı yönlü eğilim ile enflasyon beklentilerinin önemli oranda yükseldiği bir ortamda yılın başından itibaren daha az getiriye sahip borsamız yılın kalan bölümünde yine enflasyon teması ile daha iyi bir performans sergileyebilir. Bu süreçte hem maliye hem de para politikasındaki değişim ayrıca siyasi arenada ülkeler arası iletişimde çizilen pozitiflik gelecek dönemde yabancı girişlerinin devam etmesi beklentisini artırabilir.

 

Finans