BDDK, yabancı banka swap limitlerini esnetti

Piyasalarda normalleşme adımları kapsamında hamlelerine bir yenisini daha ekleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, yabancı bankalarla swap limitlerini esnetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BDDK, yabancı banka swap limitlerini esnetti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, yurtiçindeki bankaların vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve türev işlemlerine getirdiği sınırlamaları bir adım daha gevşetti.

BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre bankaların pozisyon tutarının özkaynaklarına olan oranı vadesine 7 gün kalan işlemler için %2'den %5'e, vadesine 30 gün kalan işlemler için %5'ten %10'a, vadesine 1 yıl kalan işlemler için %20'den %30'a yükseltildi.

BDDK 2018'deki kur krizinden sonra başlattığı ve kademeli olarak artırdığı TL türev işlem tutarı sınırlamalarını bu yıl gevşetmeye başladı. BDDK son olarak Eylül ayında sınırlamaları gevşetti.

'Sıkışan likiditenin gevşemesi adına yararlı olacak'

BDDK'nın swap hamlesini değerlendiren TERA Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, yurtdışı yerleşiklere uygulanan TRY bacaklı işlemlerde özkaynak sınırlamasında bir normalleşme daha yapıldığını aktardı. Erkan değerlendirmesi şöyle:

"Bankaların yabancılarla yaptıkları türev işlemler açısından rahatlama getiren bu normalleşme adımı, piyasadaki sıkışan likiditenin gevşemesi anlamında da yararlı olacaktır. Hafta sonundan itibaren gerçekleşen ekonomi yönetimi ve TCMB değişikliklerinin ardından, ekonomi karar alıcılarının “verilen piyasa dostu mesajlara” paralel adımlar atmaları önemli. 19 Kasım’da ortodoks para politikasına geçiş ve faiz artırımı beklenen PPK öncesinde yatırımcı güvenini de artıracaktır.

Yabancılarla olan swap limitleri daha önce kur ataklarını önlemek için haftalık, aylık ve yıllık vadede sırasıyla %1, %2 ve %10 seviyelerine kadar indirgenmişti. BDDK, tamamlayıcı normalleşme adımları kapsamında bu limitleri 25 Eylül’de %2, %5 ve %20 olarak güncellemişti. Bu tür ilave tamamlayıcı politika adımlarının atılmaya devam etmesi beklenebilir. Bankalar için getirilen aktif rasyosu kuralının da bu aşamada daha da gevşetilmesini veya tamamen kalkmasını bekleriz."

Finans