Bakan Albayrak: Sanayicimize 36.3 milyar kaynak tahsis edildi

67 bin 229 firmanın 'İşe Devam' desteğine başvuruda bulunduğunu bildiren Bakan Albayrak, bu firmaların 39 bin 651'inin süreçlerinin neticelendirdiğini söyledi. Albayrak, "Sanayicimize bugüne kadar 36 miyar 326 milyon TL kaynak tahsis edildi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bakan Albayrak: Sanayicimize 36.3 milyar kaynak tahsis edildi

ANKARA (DÜNYA ) - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin COVİD-19 salgınının ekonomik etkileriyle mücadelede başarılı ülkelerden birisi olduğunu belirterek, hiçbir uluslararası kuruluştan yardım veya destek talebinde bulunmadıklarını söyledi.

Albayrak, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında kamu bankalarının vatandaşa 12.1 milyar lira kredi kullandırdığını, Halkbankası’nın esnafa kullandırdığı kredi miktarının ise 6.7 milyar lira olduğunu anlattı.

Sosyal medya hesabı üzerinden görüntülü açıklama yapan Bakan Albayrak, salgının yayılmasını engellemekte olduğu gibi Türkiye’nin ekonomik etkileriyle mücadelede de , erken tedbir, hızlı karar ve etkin uygulama sergilediğini bildirdi.

Bu noktada Türkiye’nin en başarılı ülkelerden birisi olduğunun altını çizen Albayrak,
“İnsanımızın işlerini kaybetmemesi için tüm imkanlarımızla iş gücü piyasasını ve istihdamı destekledik. Hiçbir uluslararası kurum yada kuruluştan destek yada yardım talebinde bulunmadan süreci yönetiyoruz” dedi.

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında bugüne kadar sağlanan destekler hakkında da bilgi veren Bakan Albayrak, 2.1 milyon aileye bin TL’lik yardımların ulaştığını, yakın zamana desteklenen aile s ayısının 4.4 milyona ulaşacağını söyledi.

Albayrak, temel ihtiyaçlar için devreye alınan 10 bin lira limitli destek çerçevesinde 2.1 milyon kişiye 12.1 milyar liralık kaynak tahsis edildiğini vurguladı.

Halkbankası’nın 25 bin liralık destek paketine 412 bin 714 başvuru geldiğini ve süreci tamamlananların sayısının 206 bin 959’a çıktığını ifade eden Berat Albayrak, ParafKart ile birlikte tahsis edilen miktarın 6 milyar 737 milyon lira olduğunu anlattı.

İş’e Devam desteğine başvuran KOBİ ve sanayici sayısının ise 67 bin 229 olduğunu dile getiren Albayrak, 39 bin 651 firmaya 36.3 milyar lira kaynak tahsis edildiğini belirtti.

Fahiş maliyet uyarısı

Kamu bankalarının desteklerini açıkladıktan sonra, vatandaşların özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları bildiklerine vurgu yapan Berat Albayrak, “Bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik, mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz. Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizin bilinmesini isteriz” dedi.

Albayrak, “Milletin ihtiyacı olan maskeyi stoklayanlar, gıdayı saklayanlar ne ise, vatandaştan topladığı parayı, en çok ihtiyaç olan dönemde millete sunmak yerine stoklayanlar da aynıdır” ifadelerini kullandı.

Koronanın ekonomik etkileriyle mücadelede diğer ülkelerle Türkiye’yi karşılaştıran Bakan Albayrak, küresel fotoğrafın bu konuda alınan önlemlerin sorunun çözümünde yetersiz kaldığını gösterdiğini söyledi.

Fransa’da 4 milyon kişinin işsiz kaldığını, ABD’de ise bu sayının Nisan sonunda 20 milyona çıkmasının beklendiğine dikkat çeken Albayrak, Türkiye’de insanların işsiz kalmaması için tüm imkanlarıyla işgücü piyasasını desteklediklerini dile getirdi.

Finans