Asgari ücret altın karşısında eridi: 25 yılda 10 çeyrek kaybetti!
2000 yılında bir asgari ücretli maaşıyla yaklaşık 14 çeyrek altın alabilirken, 2025'e geldiğimizde bu sayı 5'e düştü. 25 yılda, asgari ücret altın karşısında nasıl eridi?
ÖZDER ŞEYDA UYANIK
Türkiye’de son 25 yılda yüzde 20 bin seviyesinde artan asgari ücrete karşın vatandaşın alım gücünü aynı oranda artırmıyor.
2000-2025 arasında 25 yıllık dönemde, asgari ücretle alınabilen çeyrek altın sayısı istikrarlı bir şekilde azaldı.
Çeyrek altın fiyatı aynı dönemde yüzde 59 bin 441 oranında artarken, global piyasalarda ons altın aynı dönemde yüzde 1055 oranında yükseliş gösterdi. Aradaki farkın nedenlerinin başında dolar kurundaki yükseliş geldi.
2000 yılında bir asgari ücretli maaşıyla 14 çeyrek altın alabilirken, 2005 yılında bu rakam 16’ya kadar çıktı. Ancak bu zirveden sonra sert bir düşüş yaşandı. 2022’de bu sayı tarihî bir dip yaparak 4'ün altına indi.
2023 ve 2024’te kısmi toparlanmalar olsa da 2025 Ocak itibarıyla yalnızca 5 çeyrek altın alınabiliyor.
Bu tablo, asgari ücretin nominal olarak artışına karşın altın gibi güvenli liman varlıkları karşısında değer kaybettiğini ortaya koydu. Aynı zamanda geleneksel bir takı, tasarruf ya da hediye olan çeyrek altının alım gücündeki erimeyi gösteriyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.