Altında ‘açık artırma’ yaşanıyor
ABD dolarının zayıflaması ve ABD-Çin ticaret savaşındaki tırmanışın ardından artan güvenlik talebiyle ons altın 3.250 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.
Gümrük duvarlarının Çin ve ABD arasında yılda yaklaşık 700 milyar dolarlık mal ticaretini etkilenmesi, küresel büyüme için endişe doğurup güvenli varlıklara yönelik girişleri destekledi. Geçtiğimiz hafta ons altın yüzde 6.50 oranında, aylık olarak da yüzde 10 değer kazandı.
Fiyat öngörüleri sürekli yukarı yönlü güncelleniyor
Jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle altın fiyatlarına dair öngörüler de yeniden şekilleniyor.
● Goldman Sachs, küresel ekonominin durumuyla ilgili belirsizlik ortamında, yıl sonu altın fiyat hedefini bir kez daha yükseltti. Finans kuruluşu yayınladığı son notta 2025 yılı ons başına fiyat beklentisini 3.700 dolara yükseltti.
● Bank of America, 2025 yılı için altın fiyat tahminini 3.400 dolar olarak açıkladı.
● Macquarie Group, altının 2025’te 3.500 dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
● Deutsche Bank 2026 yılı ortalaması için altın fiyatı beklentisini 3.700 dolara kadar çıkardı.
● UBS, 2025 yılı için altın tahminini 3.500 dolar olarak güncelledi. Banka açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Altın 3.200 doları aşarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Bu yükselişi, artan gümrük tarifeleri, jeopolitik tansiyonlar, enfl asyon endişeleri ve faiz oranlarındaki belirsizlik gibi unsurlar tetikliyor. Bu faktörlerin birleşimi, adeta mükemmel bir fırtına yarattı. Tüm bu gelişmeler ışığında altın fiyat hedefimizi 3.500 dolara çıkarıyor, tahmin bandımızı ise 3.200 – 3.800 dolar aralığına çekiyoruz.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.