Altın yeniden rekor kırdı: Güvenli liman arayışı hızlandı
Altın, son aylarda yükselişini sürdürürken, haftanın son işlem gününde ons 3 bin 200 doları aşarak rekorunu tazeledi. Altın vadeli işlemlerinde de 2 bin 263 dolar ile gün içi rekorla birlikte son 5 yılın en güçlü haftalık yükselişi görüldü.
Altın fiyatları, cuma günü yatırımcıların güvenli liman talebinde başı çekerek ons başına 3.200 doların üzerine çıkarak tarihi zirvesini gördü. Aynı gün tahvil ve dolar piyasalarında ise sert kayıplar yaşandı.
Altın vadeli işlemleri 2.263 dolara ulaşarak seans içi rekor kırarken, haftayı son beş yılın en güçlü haftalık performansı ile tamamladı. Bu yükselişte, Çin ile ABD arasındaki tırmanan ticaret gerilimi ve Wall Street’teki dalgalı seyir etkili oldu.
Ons altın cuma günü 3.245 doları test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Gram altın ise haftayı 3.959 lira seviyesinden kapattı.
Çin’den ABD’ye misilleme
Cuma günü Çin, ABD menşeli ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 125’e yükselteceğini duyurdu. Bu adım, Trump yönetiminin Çin’e yönelik tarifeleri bu hafta yüzde 145’e çıkarmasına karşılık olarak geldi. Öte yandan, diğer ülkelere uygulanan tarifelerin 90 gün süreyle askıya alındığı bildirildi.
“ABD varlıklarına güven zayıflıyor”
Sprott Varlık Yönetimi kıdemli ortağı Ryan McIntyre, altın fiyatlarındaki yükselişi şu sözlerle değerlendirdi:
“Altında görülen yeni rekorlar, yatırımcıların ABD varlıklarına yönelik tutumunda bir değişimi işaret ediyor. ABD’ye olan güvenin açıkça sarsıldığını görüyoruz; bu da yatırımcıları alternatif arayışlarına yöneltiyor.”
Tahvil piyasasında çatlak büyüyor
Geleneksel olarak güvenli liman kabul edilen uzun vadeli tahvillerde de hafta boyunca satış baskısı yoğunlaştı. Cuma günü, 10 yıllık ABD tahvil getirisi şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bilindiği üzere, tahvil getirileri ile fiyatlar ters yönlü hareket eder.
Trade Nation kıdemli piyasa analisti David Morrison, “Altın genellikle düşüş dönemlerinde konsolide olur ve yeni alıcılar bu seviyeleri değerlendirir. Ancak bu hafta piyasada panik hakimdi. Özellikle ABD tahvilleri gibi klasik güvenli limanların bu işlevini yitirmesi piyasaları daha da tedirgin etti” yorumunu yaptı.
Dolar Endeksi psikolojik sınırın altına indi
Piyasalarda artan belirsizlik, Dolar Endeksi'ni de etkiledi. Endeks cuma günü psikolojik eşik olarak görülen 100 seviyesinin altına düştü. Bu gelişme, yatırımcıların dolardan uzaklaşarak başka güvenli limanlara yöneldiğini gösteriyor.
Altındaki yükseliş sürecek mi?
Altın vadeli işlemleri yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 24 değer kazandı. Küresel ticarette artan tarife belirsizlikleri ve bunun tetiklediği durgunluk (ya da stagflasyon) endişeleri, yatırımcıları altına yöneltti. Ayrıca ABD Merkez Bankası'nın bu yıl içinde faiz indirimine gideceği beklentisi de altın fiyatlarını destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.
Pepperstone kıdemli stratejisti Michael Brown, “Politika yapım sürecinin rastlantısallığı ve öngörülemezliği, altının boğa senaryosunu daha da güçlendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Merkez bankalarının ve ETF’lerin talebi ralliyi besliyor
Geçtiğimiz yıl, merkez bankalarının altına olan talebi tarihi zirvelere ulaşırken, yatırımcılar da fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) olan girişlerini artırdı. Bu eğilim, altın fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketin sürdürülebilirliğini destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.