Altın fiyatlarında beklenmedik hareket! Peki, şimdi ne olacak?
ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı 'karşılıklılık esaslı' gümrük tarifelerinin ardından ticaret savaşına ilişkin endişelerin artması, alışılmışın dışında altın piyasalarında satış baskısına yol açarken, stratejistler altında satış baskısının kısa süreli olacağını ve tarifelerin yarattığı belirsizlik ortamında altın talebinin güçlü kalmaya devam edeceğini öngörüyor.
Altının ons fiyatı, dün 3 bin 167,86 doları görerek rekor kırmasının ardından, tarife belirsizlikleri nedeniyle 3 bin 10 dolar seviyesine geriledi. Yatırımcıların hisse senedi piyasalarındaki kayıplarını telafi etmek amacıyla altın pozisyonlarından kısmi kar almış olabileceği nedeniyle, fiyatların gerilediği düşünülüyor.
Altın ve emtia stratejistlerine göre, tarife belirsizliğinin altının "güvenli liman" cazibesini artırmaya devam etme ihtimali yüksek ve merkez bankalarının alımlarının da altın talebini desteklemesi bekleniyor.
Dünya Altın Konseyi Küresel Araştırma Başkanı Juan Carlos Artigas, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, altın fiyatlarının yıl başından beri oldukça tutarlı bir yükseliş eğilimi gösterdiğini ve son aylarda görülen hızlı fiyat hareketlerinin ardından fiyat konsolidasyonu görmenin yaygın olduğunu belirtti.
Tarifelerin altın piyasalarına nihai etkisine ilişkin hala belirsizlik olduğunu söyleyen Artigas, "Bazı piyasa katılımcıları, önceki altın pozisyonlarından kısmi kar almış olabilir. Ancak, analizlerimiz, mevcut ortamda yatırım talebini destekleyebilecek güçlü temellerin olduğunu gösteriyor. Ayrıca, (fiyatlardaki) geri çekilmenin, tüketici talebini korumak için bir miktar rahatlama sağlayabileceğini düşünüyoruz." dedi.
Artigas, mevcut ortamda altın piyasasında ters rüzgarlar görülebileceğini, kar alma ve haber döngüsünde kısa vadeli tepkiler yaşanabileceğini ifade ederek, "Son birkaç ayda tutarlı bir yükseliş eğiliminden sonra, birçok yatırımcı son geri çekilmeyi memnuniyetle karşılayabilir, çünkü altın, yıl başından bu yana yüzde 14'ün üzerinde arttığı için en iyi performans gösteren varlık sınıflarından biri olmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Merkez bankalarının altın alımları devam edecek
ING Think Emtia Stratejisti Ewa Manthey, hafta başında tarife açıklamaları sonrasında küresel bir ekonomik durgunluk riski nedeniyle hisse senetlerindeki satışlar sonrası altının da değer kaybettiğini söyledi.
Bazen yatırımcıların diğer varlıklardaki kayıplarını telafi etmek için altını da satabileceğini aktaran Manthey, "Ancak altında satış baskısının kısa süreli olacağını düşünüyoruz, çünkü ticaret ve tarife belirsizliğinin, altının güvenli liman cazibesini artırmaya devam etmesi muhtemel. Trump, Beyaz Saray’da olduğu sürece belirsizlik ve öngörülemezlik yüksek seyretmeye devam ediyor. Altın bu ortamdan faydalanmaya devam edecek." diye konuştu.
Manthey, "Merkez bankalarının, Trump’ın öngörülemez ticaret politikası nedeniyle rezervlerini çeşitlendirme çabasıyla altın alımı yapmaları, gelecekte altın fiyatlarını desteklemesi beklenen bir diğer faktör." dedi.
Çin Merkez Bankası'nın, yüksek fiyatlara rağmen martta altın rezervlerine üst üste 5. kez ekleme yaptığını dile getiren Manthey, Çin'deki bu eğilimin devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.
Manthey, Trump’ın ABD başkanlığının ilk döneminde, Çin Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 ay boyunca peş peşe altın eklediğine dikkati çekerek "Merkez bankalarının, jeopolitik gerilimler ve ekonomik iklimin, onları güvenli liman varlıklarına olan tahsisatlarını artırmaya zorlayacağı için altın almaya devam edeceğini ve bunun altın fiyatları için bir destek oluşturacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.