Uranyum fiyatları 12 yılın zirvesinde
Nükleer üretimde kullanılan ve "sarı kek" adı verilen konsantre uranyum tozunun fiyatı, nükleerin yeniden daha aranan bir enerji üretimi yolu haline gelmesinin etkisiyle 12 yılın zirvesine çıktı.
Nükleer enerji santrallerinin yeniden gözde olmasıyla radyoaktif element uranyumun fiyatı tırmanışa geçti
Sarı kek fiyatları yalnızca geçen ay yüzde 12 artış göstererek pound başına 65,50 dolara ulaştı. Bu, Fukushima felaketinden önce, 2011 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.
Fiyat artışı, hükümetlerin, şebekenin dağıtılabilir elektriğe ihtiyaç duyması nedeniyle rüzgar ve güneş enerjisinin işi kendi başlarına yapamayacağını fark etmesiyle, nükleere yönelik duyarlılıktaki değişiklikten kaynaklanıyor.
Dünyanın en büyük ikinci uranyum üreticisi olan Cameco'nun CFO'su Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Enerji güvenliğine odaklanmanız ile temiz enerjiye odaklanmanız çarpışıyor" dedi.
Wall Street Journal'ın bir raporunda, yeni nükleer santrallerin faaliyete geçmesi ve eskilerinin ömrünün uzatılması nedeniyle uranyum fiyatlarının yılın başından bu yana yüzde 30 oranında arttı belirtildi.
Fiyat artışı, küresel uranyumun yüzde 5'ini ve Avrupa uranyumunun dörtte birini sağlayan Nijer'deki askeri darbeden sonra son zamanlarda daha da keskinleşti.
Nijer'in yanı sıra, Rusya da dünyanın en büyük uranyum işleyicisi ve aynı zamanda en büyük tedarikçilerinden birisi; Analistler arasında, AB ve ABD'nin Rusya'nın uranyum endüstrisine yaptırım uygulamaya karar verebileceği ve bunun nükleer endüstrinin arz güvenliği üzerinde büyük etkisi olabileceği yönünde korkular var.
Pazar veri firması UxC'ye göre referans fiyatlar bu yıl %30 artışla pound başına yaklaşık 62 dolara yükseldi ve bu da uranyumu en iyi performans gösteren emtialardan biri haline getirdi. Geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra yaşanan artış hariç, bu, Fukushima erimelerinin düzinelerce reaktörün kapanmasına yol açtığı 2011'den bu yana en yüksek seviyeydi.
Teksas merkezli, Uranium Energy'nin genel müdürü Amir Adnani, "Piyasanın artık yeniden üretime ihtiyacı var, ancak bunun gerçekleşmesi hızlı veya kolay olmayacak" dedi.