TCMB’den akaryakıt fiyatları analizi: Brent petrol tek belirleyici mi?
TCMB, "Akaryakıt Fiyat Oluşumu: Brent Petrol Fiyatı İyi Bir Tahmin Aracı Mı?" başlıklı bir araştırma notu yayımladı. Notta, Brent Petrol fiyatından çok ürün bazında analizlerin yapılmasının daha doğru sonuçlar oluşturduğu görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Akaryakıt Fiyat Oluşumu: Brent Petrol Fiyatı İyi Bir Tahmin Aracı Mı?" başlıklı bir araştırma notu yayımladı.
TCMB'nin internet sitesinde yer alan araştırma notunun sonuç bölümünde şu bilgiler verildi:
"Akaryakıt fiyatları temel olarak ürün fiyatı, toptancı marjı, gelir payı, dağıtıcı marjı, bayi marjı ve vergilerin toplamından oluşmaktadır. Benzin ve motorinin nihai fiyatı içinde ürün fiyatı ve vergi kalemleri ön plana çıkarken, LPG’nin nihai fiyatında bu faktörlerin dışında dağıtıcı-toptancı marjı da görece daha önemli bir paya sahiptir.
Akaryakıt fiyatlarının değişimi
Tarihsel olarak, nihai akaryakıt fiyatı içinde her üç akaryakıt grubunda da ürün fiyatının payı yükselirken, verginin payı azalış kaydetmektedir. Akaryakıt fiyatları, maliyet ve beklenti kanallarından enflasyonu etkileme potansiyeline sahip olmasından ötürü önümüzdeki dönemde akaryakıt fiyatlarının seyri dezenflasyon süreci açısından önem arz etmektedir.
Ekonomik aktörlere ve politika yapıcılara da ileriye yönelik önemli bir rehberlik etmesinden ötürü doğru ve zamanlı akaryakıt fiyat tahminlerinin yapılmasının önemi de giderek artmaktadır. Bu kapsamda, akaryakıt fiyat tahmin modellerinde doğru ürün fiyatının kullanılması gerekmektedir.
Akaryakıt fiyat tahminlerinde Brent petrolün rolü
Bu çalışmada, varil başına Brent ham petrol fiyatının akaryakıt fiyat tahmin modelleri için iyi bir tahmin aracı olup olmadığı ekonometrik olarak sınanmıştır. Modellerinin açıklama gücü ve örneklem dışı tahmin performansları incelendiğinde; Brent petrol yerine ilgili akaryakıt grubuna özgü ürün fiyatının kullanılmasının daha isabetli olacağı ve daha fazla bilgi sağladığı saptanmıştır. Dolayısıyla, akaryakıt ürünlerinin fiyatlarına yönelik öngörüler oluşturulurken ürün fiyat gelişmelerinin dikkate alınması önem arz etmektedir.
Akaryakıt fiyatlarında kur ve ürün fiyatının etkisi
Brent petrol fiyatı yerine ürün fiyatının kullanıldığı model sonuçları incelediğinde; benzinin nihai fiyatında kurun ürün fiyatından bir miktar önemli olduğu görülürken, mazotun nihai fiyatında daha dengeli bir görünüm izlenmektedir. LPG’nin nihai fiyatında ise ürün fiyatının katsayısının diğer iki akaryakıt grubunda tahmin edilen katsayılara göre daha düşük kalmaktadır. İleride yapılması planlanan çalışmalar, ürün fiyatı ve kurun akaryakıt fiyatları üzerindeki asimetrik ilişkilerine odaklanarak politika yapıcıların dezenflasyon sürecine ilişkin değerlendirmelerine katkıda bulunabileceklerdir. "
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.