Tarifeler pirinç piyasasını yeniden şekillendiriyor
Talebin azalmasıyla Asya’daki Tayland, Hindistan, Vietnam gibi pirinç üretim merkezlerinde ihracat fiyatları düşüyor.
EVRİM KÜÇÜK
ABD’nin açıkladığı gümrük vergileri birçok emtia ürününde ticari dengelerin ve fiyatların değişmesine yol açarken, yeni tarifeler pirinç piyasasını da yeniden şekillendiriyor. ABD’nin dünyanın en büyük pirinç ithalatçıları arasında yer alması, büyük pirinç ihracatçılarını zor durumda bırakıyor. Ülkenin Asya’daki önemli pirinç tedarikçilerinde fiyatlar düşüyor.
Ton fiyatı haftada 10 dolardan fazla düştü
Azalan talep ve tarifelerle ilgili belirsizlik nedeniyle Asya’nın üretim merkezlerinde pirinç ihracat fiyatları düştü. Tayland ‘da yüzde 5 kırık pirinci üç yılın en düşük seviyesine inerek ton başına 390 dolara geriledi. Bu da haftalık 10 dolar düşüş anlamına geliyor. Hindistan’ın yüzde 5 kırık haşlanmış pirinç ve beyaz pirinci de etkilendi. Paraboiled pirincin fiyatı ton başına 388-394 dolarla neredeyse son 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Beyaz pirinç de 378-383 dolardan fiyatlanıyor. Önde gelen pirinç ihracatçılarından Satyam Balajee’nin yönetici müdürü Himanshu Agrawal, yabancı alıcıların son birkaç haftadır fiyatlarda yaşanan sert düşüş nedeniyle zarar ettiğini, bu nedenle yeni siparişler konusunda temkinli davrandıklarını söylüyor. Vietnam’da yüzde 5 kırık pirinç için teklifler ton başına 399 dolar olurken, alıcılar daha fazla fiyat düşüşü umuduyla satın alımlarını erteliyor. Önceki hafta fiyatlar 405-410 dolar aralığında seyrediyordu.
Bu arada, Bangladeş, rezervlerini artırmak ve artan iç pirinç fiyatlarıyla mücadele etmek için yerel çiftçilerden 1,7 milyon ton pirinç satın almayı planlıyor.
Döviz kuru dalgalanmaları fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor
Tüccarlar, fiyatları düşüren faktörler olarak zayıf talebi ve döviz kuru dalgalanmalarını gösteriyor. Tayland geçen yıl ABD’ye yaklaşık 850 bin ton pirinç gönderdi, bu ülkenin ikinci büyük yabancı tedarikçisi olan Hindistan’ın neredeyse üç katıydı. Üçüncü tedarikçi Vietnam idi. Bu ülkeyi Pakistan takip etti. Beyaz Saray, ilk etapta Hindistan için yüzde 26, Vietnam için yüzde 46 ve Pakistan için yüzde 29 tarife açıklamış, sonrasında 90 gün süreyle bu ülkelere yüzde 10 temel gümrük vergisi uygulanacağını açıklamıştı.
Küresel üretim ve tüketimde artış var
2024/25 küresel pirinç görünümü raporları daha yüksek arz, tüketim, ticaret ve kapanış stokları öngörüyor. ABD Tarım Bakanlığı’nın nisan raporunda arz beklentisi; Hindistan, Endonezya ve Kamboçya’daki verimin etkisiyle 3.1 milyon ton artarak 715.3 milyona çıkarıldı.
Hindistan lider üretici olarak Çin’i geçecek
Hindistan’ın üretimi, kharif ve rabi mahsullerini de içeren hükümetin İkinci Gelişmiş Tahmini’nde 2,0 milyon artarak rekor seviye olan 147,0 milyona çıkarıldı. Bu, Hindistan için üst üste dokuzuncu yüksek pirinç üretimi yılı ve Hindistan’ın pirinç üretiminde Çin’i ilk kez geçeceği ve 2024/25 için lider küresel pirinç üreticisi olacağı anlamına geliyor. Dünya 2024/25 tüketimi, esas olarak birkaç Sahra Altı Afrika ülkesindeki artışlar nedeniyle 1.4 milyon ton artarak 532.1 milyona çıkarıldı.
Dünya ticareti 60 milyon tonu aşacak
Küresel 2024/25 ticaretinin, 2,2 milyon ton artarak rekor seviye olan 60,6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Tahmini 2024/25 dünya kapanış stokları, çoğunlukla Endonezya, Tayland ve Vietnam’daki artışlar nedeniyle 1,7 milyon ton artarak 183,2 milyona yükseldi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.