Petrol, ticaret savaşları korkusuyla düşüyor
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 66,21 dolardan işlem görüyor.
"Kutsal Cuma Günü" tatili nedeniyle haftanın son günü işlem görmeyen Brent petrolün varil fiyatı, 17 Nisan'ı 66,96 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol bugün saat 09.42 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 1,1 azalarak 66,21 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 62,97 dolardan alıcı buldu.
Petrol fiyatlarındaki düşüşte, ABD ve Çin arasında tarife restleşmeleriyle şiddetlenen ticaret savaşlarının güç kazanabileceğine yönelik endişeler etkili oluyor.
Analistler, ABD yönetiminin, ticaret ortaklarına yönelik karşılıklı tarife kararlarına yönelik müzakere süreçlerinde Çin dışındaki diğer ülkelerle ilerleme kaydedildiğine işaret ederek, iki ülke arasında şiddetlenen bir ticaret savaşının ABD'nin enflasyonla mücadelesini ve büyümesini etkileyeceğini vurguladı.
Ayrıca, Çin Ticaret Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, tüm tarafların ABD ile ekonomik ve ticari farklılıklarını eşit şartlarda istişare yoluyla çözmesine saygı duyulduğu ancak herhangi bir tarafın Çin'in zararına bir anlaşma yapmasına kesin bir şekilde karşı çıkılacağı bildirildi.
Açıklamada, Trump yönetiminin ABD'den gümrük vergisi muafiyeti karşılığında diğer ülkelere Çin'le ticareti sınırlandırmaları için baskı yapmaya hazırlandığı yönündeki bir habere atıfta bulunarak, herhangi bir ülkenin bu tür anlaşmalar peşinde koşması halinde Pekin'in kararlı ve karşılıklı bir şekilde karşı önlemler alacağı kaydedildi. Çin'in kendi hak ve çıkarlarını korumaya kararlı ve muktedir olduğu belirtilen açıklamada Çin'in tüm taraflarla dayanışmayı güçlendirmeye istekli olduğu ifade edildi.
Uzmanlar, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilime diğer ülkelerin de dahil olmasının küresel ticaret üzerinde baskı oluşturarak, enflasyonist baskıları yeniden tetikleyebileceğine dikkati çekiyor. Enflasyonda yukarı yönlü hareketlerin gözlenmesi halinde ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerini öteleme ihtimalinin güç kazanabileceğine işaret eden analistler, bu durumun dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de talebi azaltarak petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini öngörüyor.
Bunun yanı sıra Washington ve Tahran arasındaki nükleer müzakere sürecinin olumlu ilerlediğine yönelik bilgi akışı da petrol arzında kesintilerin yaşanmayacağına yönelik beklentileri artırarak fiyatların aşağı yönlü hareketini destekledi.
Adını vermek istemeyen ABD'li bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile İran Dışişleri Bakan Abbas Erakçi arasındaki doğrudan ve dolaylı nükleer görüşmelerde "çok iyi ilerleme" katedildiğini söyledi.
Brent petrolde teknik olarak 68,40 doların direnç, 59,48 doların ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.