Goldman Sachs: Petrolde düşüş, OPEC+ dışı üretimi yavaşlatacak
Goldman Sachs, Brent fiyatlarındaki düşüşle birlikte OPEC+ dışı üretim artışının yavaşlamasını bekliyor.
Goldman Sachs, Brent ham petrolü 70 doların üzerindeyken petrol fiyatlarında varil başına her 10 dolarlık düşüş için OPEC+ dışı üretim artışının 12 aylık bir dönemde günde yaklaşık 0,3 milyon varil (mb/d) yavaşlamasını beklediğini söyledi.
Banka, 2026 Brent fiyatları varil başına 60 dolar olduğunda 2026 OPEC+ dışı arz artışının 1,05 mb/d'den 0,6 mb/d'ye düşeceğini ve varil başına 50 dolar olduğunda 0,1 mb/d daha düşeceğini tahmin etti.
Goldman Sachs, yeni sekme açılır, bir raporda "Bu olumsuz üretim etkileri fiyatları sırasıyla 5dolar ve 13 dolar/varil destekleyerek daha fazla düşüşü engelleyecek ve Brent'in altında 60dolar'ların ortalarındaki yumuşak tabanımızı destekleyecektir" dedi.
Banka, kaya petrolü üretim artışının Brent 70 doların üzerindeyken varil başına her 10 dolarlık fiyat düşüşü için 0,2 mb/d azalmasını, Brent 50 ila 70 dolar arasındayken ise her 10 dolar için 0,5 mb/d'ye yükselmesini beklediğini söyledi. Banka, varil başına 30 doların altında, kuyu başı kapanmaları nedeniyle üretimin keskin bir şekilde düştüğünü de sözlerine ekledi.
Goldman Sachs, ABD dışında OPEC+ dışı üreticilerin daha küçük ancak doğrusal olmayan bir tepki gösterdiğini, Brent 60 doların üzerindeyken ham petrol fiyatlarında varil başına her 10 dolarlık düşüş için üretimin 12 ay boyunca 0,1 mb/d azaldığını, fiyatlar 40-60 dolara düştüğünde iki katına çıktığını ve fiyatlar kuyu başı değişken maliyetlerine yaklaştıkça potansiyel olarak önemli duruşlara yol açtığını söyledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.