Ekonomilerdeki geç toparlanma riski altın/petrol dengesini değiştirdi
ABD Başkanı Trump'ın politikaları ve jeopolitik riskler altın fiyatında sert yükselişlere neden olurken, Fed'in faiz indirimlerini öteleyeceğine ilişkin öngörüler ile tarife restleşmelerinin küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeler, Brent petrol üzerindeki satış baskısını artırdı. Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, "Altın/Brent petrol rasyosunun 40 seviyelerinin üstünü görme ihtimali var" dedi.
Küresel ekonomiye yönelik geç toparlanma riskinin devam etmesiyle, altın ile Brent petrol arasındaki ilişkiyi anlatan altın/Brent petrol rasyosu 40 seviyelerine yaklaştı.
ABD Başkanı Trump'ın politikaları ve jeopolitik riskler altın fiyatında sert yükselişlere, Fed'in faiz indirimlerini öteleyeceğine ilişkin öngörüler ile tarife restleşmelerinin küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeler de Brent petrol üzerindeki satış baskısına neden olurken, altın/Brent petrol rasyosu riskli bölge olarak kabul edilen yüzde 30 seviyesinin üzerine çıktı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın yürürlüğe koyduğu ve koymayı planladığı yeni gümrük tarifeleri küresel ekonomiye yönelik endişeleri artırırken, yatırımcıları güvenli limanlara yöneltti. Bu durum son dönemde altının ons fiyatında sert yükselişlere neden oldu.
Çin'in ABD'ye gümrük vergisi uygulayacağını duyurması ve ABD'nin AB'ye de tarife uygulayacağına yönelik endişeler altın fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi.
Altına talep arttı
Küresel çapta ekonomilerin doların hakimiyetinden kurtulma amaçlı uygulamayı planladığı politikalar da altına talebi artırdı.
Altının onsu böylece 11 Şubat'ta 2 bin 942,7 dolarla tarihi zirveyi görürken yılbaşından bu yana yüzde 10'un üzerinde değer kazandı.
Öte yandan Fed'in faiz indirimlerini öteleyeceğine ilişkin öngörülerin güçlenmesinin yanında ABD'nin yürürlüğe koyduğu ve koymayı planladığı yeni gümrük tarifelerinin küresel ekonomik büyümeyi, dolayısıyla enerji talebini olumsuz etkileyebileceğine ilişkin endişeler de Brent petrol üzerindeki satış baskısını artırdı.
Donald Trump'ın enerji tarafında da tarife uygulayacağına yönelik öngörüler ise yatırımcıların petrol piyasasından çekilmesine neden oldu.
Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın "güçlü dolar" politikalarından da olumsuz etkilendi.
Brent petrolde yıl sonuna göre ılımlı bir artış görülmesine karşın aylık bazda kayıplar yüzde 2'ye yaklaştı.
Bu gelişmelerle, altın/petrol rasyosu 39 seviyelerine kadar çıktı. Analistler, rasyonun 30 seviyesinin üzerine çıkmasının risk olarak görülebileceğini belirtti.
Altın/Brent petrol rasyosu, 2020 yılında Kovid-19 salgını başladıktan sonra 87 seviyesine kadar çıkmıştı.
Altın ile Brent petrol arasındaki ilişkiyi anlatan altın/Brent petrol rasyosu, bir ons altın ile kaç varil ham petrol satın alınabileceğini gösteriyor.
Söz konusu rasyo genelde küresel ekonomiye ilişkin endişelerin öne çıktığı, güvenli liman varlıklara talebin arttığı zaman yükseliyor.
Trump politikaları toparlanmada gecikme endişelerini artırdı
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede Trump'ın başkan seçilmesinin ardından yaptığı açıklamalar ve uyguladığı politikaların ekonomilerde toparlanmanın gecikeceğine yönelik endişeleri artırdığını belirtti.
İlave vergilerle ticaret savaşlarına başlanmış olmasının, küresel düzeyde ekonomiler üzerinde yeni risk fiyatlamalarını beraberinde getirdiğini ifade eden Ergezen, doğal olarak yatırımcıların da daha güvenli limanlara yöneldiğini aktardı.
Ergezen, güvenli liman denildiği zaman da ons altının ön plana çıktığını dile getirerek, Donald Trump'ın uyguladığı ve uygulayacağını söylediği politikaların ekonomilerdeki toparlanmayı ve faiz indirimlerini daha da geciktirebileceğini, faiz indirimlerinin miktarını azaltabileceğini veya öteleyebileceğini kaydetti.
Bu gelişmelerin ekonomilerin daha geç toparlanacağına yönelik endişeleri körüklediğini, yani ekonomik aktivitenin daha yavaş gerçekleşeceği ihtimalinin arttığını söyleyen Ergezen, bu durumun da endüstriyel alanda kullanılan ürünlerin fiyatını olumsuz etkilediğini vurguladı.
"Altın/petrol rasyosu güçlü kalmaya devam edecek"
Brent petrolün de bunlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Ergezen, "Trump'tan kaynaklanan belirsizliğin güvenli limanlara yönelmeyi etkilemesi dolar endeksinde de yükselişe yol açıyor. Altın/Brent petrol rasyosu da bundan dolayı yukarı yönlü bir seyir izliyor." dedi.
Ergezen, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Altın/Brent petrol rasyosunda tahmini bir seviye vermek oldukça zor çünkü Trump çok ani kararlar alıyor çok hızlı hareket ediyor. Bu da dalgalanmaları ve panik havasını artırıyor. Altın/Brent petrol rasyonunun 40 seviyelerinin üstünü görme ihtimali var. Petrol tarafındaki zayıflık devam ediyor ve altın/petrol rasyosunda yukarı yönlü seyir olabileceğini gösteriyor. Burada Trump'ın yapacağı açıklamalar etkili olacak. Trump, 2024 sonunda ve 2025 başında piyasaların oldukça hareketli olmasına yol açtı. Bu durum bütün sene boyunca devam edebilir. Altın/Brent petrol rasyosu yılın ilk yarısında güçlü kalmaya devam edecek gibi duruyor."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.