Çelik, kapasitesini fazla zorluyor!
Küresel çelik endüstrisindeki aşırı kapasitenin 2027'ye kadar yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Bu da üretici ülkeleri endişelendiriyor.
EVRİM KÜÇÜK
Çin bu yıl çelik ihracatını aşağı çekme planlarına karşın küresel tarifelerin etkisinden korumak için çelik şirketlerine hibe, vergi indirimi, ayrıcalıklı elektrik fiyatları ve uygun koşullu kredi sağlamaya devam ediyor. Tüm bunlar, küresel çelik endüstrisindeki aşırı kapasite sorununu derinleştirip dünya çelik sektöründe baskı unsuru olarak görülüyor.
3 yılda 721 milyon tona çıkacak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Çelik Komitesi’nin bu ay yayınladığı bildiride çelik endüstrisindeki küresel kriz, çelik endüstrisindeki küresel aşırı kapasitenin büyümesi ve ucuz çelik ihracatındaki artış nedeniyle büyüdüğü uyarısı yapıldı. Çelik Komitesi, çelik üretimindeki küresel aşırı kapasitenin büyümeye devam etmesini bekliyor. 2024'teki 602 milyon tondan 2027'de 721 milyon tona çıkması bekleniyor. Bu da kapasitede %20 büyüme anlamına geliyor.
Komite, bunun, son derece rekabetçi çelik üreticilerinin bile sürdürülebilirliği üzerinde muazzam bir baskı oluşturacağı uyarısı yapılıyor. Özellikle 2025-2027’de Çinli çelik şirketlerinin sınır ötesi yatırımları nedeniyle yeni kapasitenin 165 milyon ton artırılması planlanıyor.
Çin’in ihracatı 4 yılda ikiye katlandı
Çin'in çelik ihracatı 2020'den bu yana iki katından fazla artarak 2024'te 118 milyon tona yükseldi. Aynı zamanda, çelik fiyatları ve endüstri karlılığı geçen yıl düşmeye devam etti ve bazı bölgelerde tarihsel olarak düşük ve arzu edilmeyen seviyelere ulaştı. Açıklamada, "Ülkelerdeki aşırı kapasiteyi besleyen veya fazla çeliğin ihracatını engelleyen politikalarda ayarlamalar yapılmazsa, küresel çelik sektörünün zorlukları yoğunlaşacaktır" denildi.
Açıklamada, aynı zamanda küresel çelik sektörünün karbonsuzlaştırılması çabalarının engellerle karşı karşıya olduğu belirtilerek, “Mevcut aşırı kapasite sorunu, çelik sektörünün karlılığını ve yeni teknolojilere yatırım için kullanılabilecek sermayeyi azaltıyor ve sektörün karbonsuzlaştırma çabalarını engelliyor.” ifadelerine yer verildi.
AB’de 9 milyon tondan fazla çelik kapasitesi atıl durumda
Avrupa Birliği’nin çelik endüstrisi, olumsuz faktörlerin birleşiminden kaynaklanan uzun süreli bir kriz yaşıyor. Yüksek enerji fiyatları, çeliğe yönelik zayıf talep ve bazı şirketlerin mali zorlukları, büyük çaplı üretim kesintilerine yol açtı. Askıya alınan veya kısmen askıya alınan kapasitelerin toplam hacminin yılda 9 milyon tonu aştığı tahmin ediliyor. Bu şirketlerin en büyük payı, tüm Avrupa çelik üreticileri arasında en zor durumda olan Liberty Steel’e ait.
● Liberty Ostrava, üretimini sınırlandırdı. Çekya’da yılın başında, iflas eden şirketin satış süreci başlatıldı;
● Liberty Dudelange, önemli mali zorluklar nedeniyle uzun süredir atıl durumda. Belçika’daki tesisin başka bir şirkete devredilmesi bekleniyor;
● Liberty Galati, 9 aydan fazla bir süre kapalı kaldı. Romanya’daki şirkete hükümet desteği bekleniyor.
● Liberty Dunaújváros de iflasın eşiğinde.
● ArcelorMittal , bakım ve zayıf talep ile yüksek üretim maliyetlerinin baskısı nedeniyle Almanya, Romanya, İtalya ve Fransa’daki çelik üretim ve haddeleme kapasitelerini sınırlandırıyor.
● Riva Hennigsdorf. Almanya’da çelik piyasasındaki kriz nedeniyle 3 aylık kapanma; yaşadı.
● Rurexpol, AB çelik endüstrisindeki kriz nedeniyle 2025’in başından beri boru üretimi askıya alındı ve bu da ürünlere olan talebin azalmasına neden oldu. Polonya’daki şirket, yakın zamanda faaliyete geçen Huta Czestochowa ile birleşmeyi düşünüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.