Arz endişesiyle petrol yükseldi: JP Morgan tahminleri aşağı çekti
Petrol fiyatları İran'ın arzının daralacağı endişeleri ve Çin'in ithalatındaki toparlanma ile yükseldi. JP Morgan OPEC+'nın yüksek üretimin ve zayıf talebi işaret ederek petrol fiyat tahminlerini düşürdü.
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,79 dolardan işlem görüyor. Dün 65,41 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,55 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.36 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,4 artarak 64,79 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 61,44 dolardan alıcı buldu.
Petrol fiyatlarındaki kısmi artışta, ABD yönetiminin ticaret tarifelerini ertelemesi ve dünyanın en çok petrol ithal eden ülkesi Çin'de petrol talebinin toparlandığına işaret eden veriler etkili oldu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı ticaret politikası kapsamında attığı adımlar yatırımcıların talep iştahını törpülerken, ülkelerin müzakere arayışlarına yönelik haber akışı ve karşılıklılık esaslı tarifelerin bazı teknoloji ürünlerine uygulanmayacağının açıklanması piyasa oyuncularının petrol talebine yönelik endişelerini hafifleterek fiyatları destekliyor.
Dün açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, tarifeler konusunda fikrinin değişmeyeceğini ama esnek olabileceğini, kimseyi incitmek istemediğini söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett de tarife müzakerelerinde çok iyi anlaşma teklifleri aldıklarına değinerek, ABD'nin bu yıl "yüzde 100 ihtimalle resesyona girmeyeceğini" dile getirdi.
ABD'de resesyon endişelerinin hafiflemesi, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesinin talep görünümünü olumlu yönde etkileyerek fiyatları artırıyor.
Çin'in petrol ithalatında toparlanmaya işaret eden veriler de ülkede talebin arttığı öngörülerini güçlendirerek fiyatları destekliyor.
Çin Gümrükler Genel İdaresi'nin dün açıkladığı verilere göre, ülkenin ham petrol ithalatı martta günlük 12 milyon varili aşarak, Ağustos 2023'ten bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Bu artışın, yılın başında ABD yaptırımları nedeniyle düşen İran ve Rus petrol akışlarının toparlanmasından kaynaklandığı belirtildi.
Verilere göre, martta toplam 51,41 milyon metrik ton ham petrol ithal eden Çin'in, yılın ilk iki ayındaki toplam ham petrol ithalatı ise 2024'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 5 azaldı.
Bunun yanı sıra, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretiminin düştüğüne ilişkin veri akışı da piyasa oyuncularının arz endişelerini besleyerek fiyatları yukarı çekiyor.
OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, grubun ham petrol üretimi, martta bir önceki aya göre günlük 78 bin varil azalarak 26 milyon 776 bin varile geriledi. Bu dönemde, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam ham petrol üretimi ise günlük 37 bin varil düşüşle 41 milyon 20 bin varil olarak kayıtlara geçti.
Brent petrolde teknik olarak 69,20 doların direnç, 60,22 doların ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor.
JP Morgan petrol fiyat tahminlerini düşürdü
JP Morgan, OPEC+'dan gelen yüksek üretim ve zayıf talebi gerekçe göstererek 2025 ve gelecek yıl için petrol fiyatı tahminlerini düşürdü.
2025 Brent fiyat tahminini varil başına 73 dolardan 66 dolara çeken JPMorgan, 2026 için hedefini de 61 dolardan 58 dolara indirdi.
Batı Teksas için 2025 fiyat görünümünü varil başına 69 dolardan 62 dolara indiren JPMorgan, 2026 görünümünü 57 dolardan 53 dolara düşürdü.
JP Morgan şimdi küresel petrol talebinin günde 0,8 milyon varil (mbd) artmasını bekliyor ve üçüncü çeyrekte ortalama büyüme sadece 0,3 mbd oldu.
Banka, "OPEC+ ittifakından gelen daha yüksek üretim hacimleri, tepki fonksiyonunda bir kaymaya işaret ediyor ve bu da zayıf taleple birleştiğinde dengeleri büyük bir fazlalığa itecek ve Brent'i yıl sonuna doğru 60 doların altına çekecek" dedi.
Bağımsız piyasa analisti Tina Teng, “Trump elektronik tarifelerde muafiyet tanıdı ve otomobil tarifelerinde bir rahatlama sinyali verdi, her ikisi de daha önce açıklanan ithalat vergilerinden geri adım olarak görülüyor, dolayısıyla petrol de dahil olmak üzere risk varlıklarına bir miktar rahatlama sağladı. Ancak, Trump'ın politikası öngörülemez olduğu için hisse senetlerinde ve büyüme eğilimli emtia fiyatlarında yaşanan yükselişe şüpheyle yaklaşılıyor” dedi.
ING analistleri de “Piyasa, gümrük tarifeleri cephesindeki hızlı politika gelişmelerini sindirirken, bunları ABD ile İran arasındaki nükleer görüşmelerle dengeliyor. Açıkçası, piyasa daha çok gümrük tarifelerine ve bunların petrol talebi için ne anlama geldiğine odaklanmış durumda” değerlendirmesini yaptılar.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.