İSO İhracat İklim Endeksinde ılımlı iyileşme
İSO İhracat İklimi Endeksi, eylülde ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde 50,5 olarak gerçekleşti ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti.
İhracat pazarlarında talep koşullarının 2024 başından bu yana kesintisiz olarak gösterdiği güçlenme eğilimi, eylül ayında da devam etti.
İSO Türkiye İhracat İklim Endeksi raporuna göre, bazı önemli ihracat pazarlarında büyüme yavaşlarken, bazılarında da ekonomik aktivitenin daralması, ihracat iklimindeki iyileşmenin ilgili dönemdeki en zayıf düzeyde gerçekleşmesine neden oldu.
Açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ulusal PMI anketlerindeki PMI üretim endekslerinin bir araya getirilerek ağırlıklandırılmasıyla hesaplanmaktadır. Ağırlıklar, ihracat pazarlarının Türk imalat sanayi ihracatından aldıkları paylara ilişkin istatistikler kullanılarak oluşturulmaktadır.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde 50,5 olarak gerçekleşti ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu. Öte yandan, endeks ağustostaki 51,3’lük seviyesine kıyasla gerileyerek söz konusu iyileşme sürecinin en düşük değerini aldı.
Eylül ayında, Türk imalatçılarının en büyük on ihracat pazarı içerisinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü. Bu ülkede büyüme belirgin olmakla beraber son üç yılın en düşük hızında ölçüldü.
Birleşik Krallık ve ABD'de de üretim artışı güçlü olmasına rağmen, bir önceki aya kıyasla ivme kaybetti. İspanya'da ise eylül ayında büyüme hızlandı ve üretimdeki güçlü artış mayıstan bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.
Türk imalat sanayi sektörünün en büyük on ihracat pazarından altısında ekonomik aktivite yılın üçüncü çeyreğini daralma ile kapattı. Söz konusu ekonomiler, toplam ihracat pazarının dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.
Almanya'da ekonomik aktivite üst üste dördüncü ay gerileme kaydetti. Söz konusu gerileme güçlü düzeyde ve son altı ayın en yüksek hızında gerçekleşti. Benzer şekilde, Romanya da eylül ayında daha hızlı bir küçülme sergilerken, Hollanda’da ise daralma hafifledi."